w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Wykonanie dżemu z dyni 

przekrojona pomarańczowa dynia

Naszą dynie kroimy w kostkę – warto zadbać o to, aby mieć ostry nóż, ponieważ dynia jest dość twarda. Cukier karmelizujemy, rozpuszczając olej kokosowy a następnie zasypując go cukrem. Kiedy już się zarumieni dodajemy skórkę z pomarańczy, goździki oraz imbir. Po kilku chwilach dodajemy dynię i zalewamy szklanką zimnej, przegotowanej wody.

Dusimy około 30 minut pod przykryciem – po tym czasie dynia powinna być już miękka, jeśli nie, to gotujemy kolejne 5 minut. Następnie blendujemy całość i przekładamy do wyparzonych słoików. Wekujemy, gotując zamknięte słoiki przez 5 minut we wrzątku. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.