w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Przygotowanie kiszonych marchewek

plasterki marchewki na białym talerzu

Sól rozpuszczamy w litrze wody z dodatkiem wody z ogórków. Zaprawę studzimy do około 30 stopni. Marchewkę obieramy – możemy także jedynie ją umyć, ponieważ w skórce marchewki znajduje się duża ilość składników odżywczych. Kroimy ją na plastry o grubości około 0,5-1 cm.

Umieszczamy je w słoju. Do zalewy dodajemy kardamon, cynamon, starty imbir i skórkę z pomarańczy. Następnie dodajemy miód oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zalewą marchewki tak, by były całkowicie zakryte. Szczelnie zamykamy słój, pasteryzujemy i odkładamy w ciemne i chłodne miejsce. 

Czytaj także: 15 zdrowotnych właściwości ananasa

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.