w , ,

Pomysły na przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni

Wykonanie ketchupu z cukinii

przetwory

Cukinie, jabłka, cebulę oraz czosnek myjemy i osuszamy. Następnie wszystko kroimy na mniejsze kawałki tak, by było nam łatwo zetrzeć na tarce do ścierania warzyw. Starte warzywa, które powinny zawierać sporą ilość soku, umieszczamy w ok 5 litrowym garnku.

Dodajemy cukier oraz sól. Całość powinna się gotować około godziny, na niewielkim ogniu. Co jakiś czas warto mieszać warzywa drewnianą łyżką. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, oregano, bazylię oraz słodką paprykę i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy wszystko z ognia, blendujemy i przekładamy do słoików, które następnie pasteryzujemy.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.