w , ,

Oliwki – zdrowy dodatek do pizzy

Oliwki w drewnianym naczyniu.
unsplash.com

Oliwki – źródło witaminy C i E

W oliwkach znajdują się także witaminy C oraz E. Te, w połączeniu z pozostałymi składnikami, zawartymi w oliwkach, chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych, przyczyniających się do powstania raka.

Właściwości zdrowotne oliwek wspomagają również naszą odporność, chroniąc organizm przed sezonowymi infekcjami. Oliwki spowalniają także procesy starzenia w naszym organizmie i opóźniają, zachodzące w nim w związku z tym, procesy rozpadu komórek.

Oliwki, dzięki witaminie E, są wypełnione przeciwutleniaczami, które chronią komórki naszego ciała przed stresem oksydacyjnym oraz przed uszkodzeniami. Zaś witamina C uszczelnia nasze naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran i dba o kondycję naszych dziąseł!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.