w , ,

Przepisy na domowe mleka roślinne

Domowe mleko roślinne w szklance.
unsplash.com

Mleko gryczane

Mleko gryczane ma dość specyficzny smak i najlepiej je zrobić, jeśli jesteśmy pewni, że lubimy smak kaszy gryczanej – jest w niej wyczuwalna lekka gorycz. Jest to mleko, do którego warto dodać naturalne słodzidło w postaci daktyli.

Domowe mleko roślinne przygotujemy z 1 szklanki kaszy gryczanej, litra wody oraz 3 daktyli. Naszą kaszę moczymy w wodzie przez co najmniej 6 godzin a następnie dwukrotnie płuczemy. Zalewamy ją litrem wody, dodajemy posiekane daktyle.

Gotujemy kaszę przez około 1 godzinę tak, by była bardzo miękka. Wszystko razem blendujemy a następnie przeciskamy przez gazę tak, by uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję. Mleko przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.