w , , ,

Zdrowotne właściwości dyni!

Dynia działa przeciwnowotworowo

pieczona dynia

Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu. Podobnie jak marchewka, która ma zbliżony do niej kolor. Oba warzywa są do siebie podobne również pod względem właściwości zdrowotnych.

Zdrowotne właściwości dyni i marchewki stanowią profilaktykę przeciwnowotworową! Znajdujący się w nich beta-karoten hamuje rozwój wolnych rodników, które pośrednio przyczyniają się do mutacji komórek nowotworowych w naszym ciele.

Spożywanie dyni jest więc wskazane – szczególnie u osób, które są narażone na zachorowania na choroby nowotworowe.

Warto także pamiętać o tym, że dynie możemy spożywać pod różnymi postaciami – frytek z dyni, ciasta z miąższu z dyni czy zupy krem. Nie musi być nudnym składnikiem – wręcz przeciwnie. Możemy spożywać ją także w postaci koktajli, które z pewnością dodadzą nam dużej ilości energii.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.