Dynia działa przeciwnowotworowo
Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu. Podobnie jak marchewka, która ma zbliżony do niej kolor. Oba warzywa są do siebie podobne również pod względem właściwości zdrowotnych.
Zdrowotne właściwości dyni i marchewki stanowią profilaktykę przeciwnowotworową! Znajdujący się w nich beta-karoten hamuje rozwój wolnych rodników, które pośrednio przyczyniają się do mutacji komórek nowotworowych w naszym ciele.
Spożywanie dyni jest więc wskazane – szczególnie u osób, które są narażone na zachorowania na choroby nowotworowe.
Warto także pamiętać o tym, że dynie możemy spożywać pod różnymi postaciami – frytek z dyni, ciasta z miąższu z dyni czy zupy krem. Nie musi być nudnym składnikiem – wręcz przeciwnie. Możemy spożywać ją także w postaci koktajli, które z pewnością dodadzą nam dużej ilości energii.