
Reguluje napięcie przedmiesiączkowe
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C sprzyja wchłanianiu żelaza z pożywienia w przewodzie pokarmowym. Zdecydowanie zalecana dla kobiet w okresie przedmiesiączkowym, ponieważ zmniejsza skutki uboczne PMS.

Stymuluje wydzielanie żołądkowe
Słodka papryka jest bardzo dobra dla osób o delikatnym żołądku, podczas gdy ostre odmiany mogą być drażniące, a także bardzo przeczyszczające u osób ze skłonnością do biegunki. Jest w stanie zmniejszyć choroby związane z przewodem pokarmowym, takie jak rak jelita grubego.

Przeciwbólowe właściwości kapsaicyny
Papryka zawiera kapsaicynę o działaniu antybiotykowym, przeciwbólowym i stymulującym błonę śluzową żołądka i woreczek żółciowy, a także także likopen o działaniu przeciwnowotworowym. Kapsaicyna, charakterystyczny składnik pikantnej odmiany papryki, ma dość skuteczne naturalne działanie antybiotykowe oraz przeciwbólowe (zmniejszają dostępność chemicznego przekaźnika bólu, zwanego substancją P).

Papryka czerwona: Dobra dla skóry
Ponadto jest również częścią balsamów do skóry podrażnionej łuszczycą i opryszczką. W przeciwieństwie do tego, co uważano do niedawna, ostra papryka nie jest ogólnie szkodliwa u osób z problemami żołądkowymi, ponieważ umiarkowana ilość sprzyja trawieniu poprzez stymulowanie błony śluzowej żołądka i funkcji pęcherzyka żółciowego.

Bogata w przeciwutleniacze
Papryka czerwona jest dobrym źródłem substancji przeciwutleniających, takich jak witamina C, E, prowitamina A i inne karotenoidy, takie jak kapsantyna, które są bardzo korzystne dla zdrowia poprzez blokowanie szkodliwego działania wolnych rodników.
Istnieją bowiem sytuacje życiowe (intensywne ćwiczenia fizyczne, zanieczyszczenie środowiska, palenie, infekcje, stres, diety bogate w tłuszcz i nadmierna ekspozycja na słońce), w których występuje wzrost produkcji wolnych rodników, cząsteczki te powodują przez całe życie negatywne skutki zdrowotne, będąc w stanie zmieniać DNA (geny), białka i lipidy lub tłuszcze.

Reguluje cholesterol
Przeciwutleniacze są również zdolne do blokowania wolnych rodników, które modyfikują zły cholesterol, pomagając w ten sposób zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe i mózgowo-naczyniowe. Ponadto niski poziom przeciwutleniaczy jest czynnikiem ryzyka niektórych nowotworów i chorób zwyrodnieniowych.

Poprawia pamięć
Niesamowite właściwości odżywcze różnych odmian papryki to także poprawa pamięci. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy papryka może zatrzymać choroby zwyrodnieniowe i poprawić zdolność mózgu. Może okazać się pomocna podczas nauki.

Bogata w witaminę C
Czerwona papryka jest bardzo bogata w witaminę C. W rzeczywistości zawiera ponad dwukrotnie więcej niż owoce, takie jak pomarańcze, truskawki, cytryny i kiwi. Do tego stopnia, że 60 gramów papryki zawiera zalecaną dzienną ilość witaminy C.

Bogata w folian
To warzywo jest zalecane do diety kobiet w ciąży, dzięki zawartości kwasów foliowych. Niedobór tej witaminy może powodować problemy z kręgosłupem u noworodka.
Zapotrzebowania dotyczące kwasu foliowego są również zwiększone u dzieci w fazie wzrostu, więc włączenie go do regularnej diety jest dobrym sposobem zapobiegania niedoborom.

Działanie moczopędne
Ze względu na bogactwo potasu i niski udział sodu pieprz ma działanie moczopędne, które ułatwia wydalanie płynów z organizmu. Sprawia to, że spożywanie papryki jest bardzo korzystne w przypadkach nadciśnienia, hiperurykemii i dny moczanowej, kamieni nerkowych, zatrzymywania płynów i skąpomoczu.
Ponadto wzrost produkcji moczu sprzyja eliminacji nie tylko płynów, ale także rozpuszczonych w nich substancji odpadowych, takich jak mocznik, kwas moczowy itp. Potas jest również niezbędny do przekazywania impulsu nerwowego i aktywności mięśniowej.

Zastępuje sól
Ponieważ wiele odmian papryki ma intensywny smak, nie ma potrzeby dodawania soli, która może być stosowana w diecie o niskiej zawartości sodu dla osób z nadciśnieniem tętniczym z chorobami nerek lub układu sercowo-naczyniowego.
Wapń występujący w papryce jest słabo przyswajalny w stosunku do produktów mlecznych lub innych produktów spożywczych uważanych za bardzo dobre źródło tego minerału.

Chroni przed rakiem prostaty
Bogata w likopen, ma właściwości przeciwutleniające, chroni przed utlenianiem komórek i zapobiega rakowi prostaty.
Czytaj także: 15 produktów, dbających o dobry wzrok!

Zawiera magnez i fosfor
Magnez jest dobry dla wydajności jelita, nerwów i mięśni, jest częścią zębów i kości, poprawia odporność i ma łagodny efekt przeczyszczający. Fosfor, podobnie jak wapń i magnez, odgrywa ważną rolę w tworzeniu zębów i kości.
Czytaj także: 20 owoców, które pomogą Ci schudnąć

Właściwości papryki czerwonej: pomaga w odchudzaniu
Paprykę, ze względu na wysoką zawartość wody, niską kaloryczność i zawartość tłuszczu, można uznać za bardzo odpowiedni pokarm do diet niskokalorycznych, o ile stosowana jest idealna metoda gotowania (pieczenie).