
11. Ogórek kiszony – pomoc w walce z anemią
Wielu z nas zmaga się z nawracającym niskim poziomem żelaza, które znacznie obniża komfort naszego życia, a w swej ostrzejszej formie może prowadzić także do anemii. Żelazo to kluczowy minerał niezbędny do produkcji krwi, a lekarze zwracają uwagę, iż jest ono szczególnie ważne dla kobiet w wieku rozrodczym oraz rosnących dzieci. Choroba objawia się osłabieniem i uczuciem zmęczenia, bladością skóry, wypadaniem włosów oraz zawrotami głowy.
Lekarze słusznie zwracają uwagę, iż nie powinno się jej lekceważyć, tym bardziej, że ten rodzaj niedokrwistości jest stosunkowo łatwy do wyleczenia. Jeśli zatem znajdujemy się w środku naszej walki z anemią, warto wykorzystać nowego sojusznika. Badania wykazały bowiem, iż ogórek kiszony nie tylko jest znakomitym źródłem żelaza, ale także wspomaga jego przyswajanie.