17. Ogórek kiszony – typowa zachcianka ciążowa
Wszyscy dobrze znamy anegdotę o wiadomym znaku świadczącym o stanie błogosławionym u kobiety, czyli nagłym apetycie na kiszone ogórki. Okazuje się, że ta zachcianka to nie przypadek, ale mądrość samej matki natury, która w ten sposób zachęca kobietę do tego, by jadła to co najlepsze dla niej i jej nienarodzonego dziecka.
Poza omówionymi już powyżej walorami odżywczymi ogórków kiszonych czyli dużej ilości witamin i minerałów, warzywa te dzięki dużej zawartości błonnika oraz acetylocholinie pomogą ciężarnej zlikwidować problem zaparć i wzdęć, z którymi zmaga się większość kobiet w okresie ciąży. Ponadto będą także stanowić cenne wsparcie w walce z problemem zatrzymania wody w organizmie oraz utrudnieniem wynikającym z puchnących nóg. Badania dowodzą również, że ich spożycie przez matkę w okresie ciąży skutecznie wpływa na zwiększenie odporności u dzieci.
Czytaj także: Jak spożywanie buraka wpływa na Twoją urodę?
Z kolei jak twierdzi mgr. inż. żywienia człowieka Dorota Świątkowska, autorka „Poradnika żywienia dla kobiet w ciąży”, publikacji firmowanej przez Klinikę Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka: „Odpowiednie zaopatrzenie organizmu ciężarnej w witaminę C zmniejsza ryzyko infekcji, porodu przedwczesnego i stanu przed-rzucawkowego. Warzywami dostarczającymi sporych ilości tej witaminy są: kapusta biała, pekińska i kiszona, papryka, ogórki kiszone, szczypiorek, natka pietruszki oraz sałata”.