Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym, to znaczy, że każdego roku wypada w innym dniu. Ważne jest jednak to, że ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału – jest to znak, że wkrótce rozpocznie się Wielki Post.
W jego trakcie często odmawiamy sobie alkoholu czy słodkości, więc Tłusty Czwartek jest sygnałem do tego, by nacieszyć się ich smakiem i z łatwością przetrwać kolejne tygodnie bez nich! Tego dnia wiele osób stawia na pączki z lokalnych cukierni czy z marketów.
Choć mogą być smaczne, to warto wiedzieć, że nic nie zastąpi domowych, świeżych i pozbawionych konserwantów deserów! Poznaj uniwersalne, zawsze sprawdzające się przepisy. Dzięki nim, tego dnia Twoja rodzina czy znajomi nie będą chcieli wyjść z kuchni, zachwycając się wyjątkowymi, pysznymi i aromatycznymi deserami!

Tradycyjne pączki z marmoladą na Tłusty Czwartek
Do wykonania około 25 sztuk pączków potrzebujemy 500 gramów mąki, 50 gramów świeżych drożdży, 120 gramów masła (można je ewentualnie zastąpić olejem), 120 gramów cukru, 3 jajek, 250 mililitrów mleka (1 szklanka) oraz 1 łyżki octu. Do pączków na Tłusty Czwartek potrzebujemy także marmolady – 500 gramów oraz 4 kostek smalcu do smażenia.
Na początek przygotowujemy zaczyn. Łączymy ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut. Rozpuszczamy i studzimy masło.
Do pozostałej mąki dodajemy zaczyn, wlewamy ubite jajka i ostudzone masło bądź olej. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła. Na połowę okręgów nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim okręgiem, sklejamy. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na smalcu i łyżce octu z obu stron, aż się zarumienią – około 1,5-2 minut z każdej strony.

Domowe faworki, zwane także chrustem
Do przygotowania około 100 faworków potrzebujemy 500 gramów mąki pszennej, 4 żółtek, 1 całego jajka, szczypty soli, łyżki octu oraz 200 mililitrów śmietany 18%. Do przygotowania faworków na Tłusty Czwartek potrzebne będą także 4 kostki smalcu i cukier puder do posypania.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki – poza smalcem, octem oraz cukrem pudrem. Ciasto zagniatamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy, żeby odpoczęło około 30 minut w temperaturze pokojowej.
Będzie wówczas bardziej miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Wycinamy prostokąt, nacinamy go na środku i przeciągamy końce. Smażymy na rozgrzanym smalcu, połączonym z octem, na złoty kolor z obu stron.

Serowe oponki
Serowe oponki, to ulubiony przysmak najmłodszych na Tłusty Czwartek! Do przygotowania około 50 sztuk potrzebujemy 500 gramów mąki pszennej, 500 gramów twarogu chudego lub półtłustego, 100 gramów cukru pudru, 3 żółtek, jednego jajka, łyżeczki proszku do pieczenia, 250 mililitrów kwaśnej śmietany.
Ser należy rozgnieść widelcem bądź domowym narzędziem do przygotowania puree. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 centymetra. Z ciasta wycinamy szklanką okręgi, w ich środku wykrajamy dziurkę za pomocą kieliszka.
Oponki smażymy w około litrze oleju bądź w 750 gramach smalcu. Smażymy z każdej strony około 1,5 minuty. Oponki powinny być zarumienione. Studzimy je i kiedy będą zimne, posypujemy cukrem pudrem.

Bułeczki cynamonowe z dodatkiem jabłek
Bułeczki cynamonowe, to mniej popularny, ale świetny pomysł na świętowanie zakończenie karnawału. Do ich przygotowania potrzebujemy 500 gramów mąki pszennej, 50 gramów drożdży, 70 gramów cukru, 250 mililitrów mleka,2 jajek, 60 mililitrów oleju, 1 kilograma jabłek, pokrojonych w cienkie plasterki oraz 1 opakowanie cynamonu.
Ciepłe mleko należy połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić całość na 15 minut. Po tym czasie wlać zaczyn do pozostałych składników, wszystko wymieszać i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Wycinamy prostokąty o wielkości około 12×5 centymetrów.
Posypujemy je cynamonem, układamy plasterki jabłka i zwijamy to w roladkę. Bułeczki układamy obok siebie na blasze i odstawiamy na około 30 minut. Po wierzchu posypujemy cynamonem. Następnie wkładamy bułeczki do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Idealne danie na Tłusty Czwartek i nie tylko, gotowe!

Jabłka w cieście
Jabłka w cieśnie są niezwykle łatwe do przygotowania, więc jest to przepis idealny dla tych, którzy nie mają dużo czasu a lubią wysublimowane smaki! Do ich przygotowania potrzebujemy 1 szklanki mąki, 1 szklanki mleka, 2 jajek, 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 2 łyżeczek cynamonu.
Przygotowanie jabłek na Tłusty Czwartek zaczynamy od wydrążenia ogryzka z jabłka. Następnie kroimy je na plasterki – mają mieć dziurkę w środku. Pozostałe składniki łączymy tak, by powstało ciasto.
Otaczamy w nim owoce i tuż po tym wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zarumienienia się z obu stron – przez około 1-1,5 minuty. Smacznego! Najlepiej podawać je z miodem bądź bitą śmietaną!