Jedzenie pomidorów ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Dzięki obróbce termicznej tego warzywa wytwarza się znaczna ilość likopenu, który pomaga zwalczać wiele dolegliwości. Pomidory to cud natury, który częściej musi być wykorzystywany w kuchniach Polaków. Sprawdź, dlaczego warto jeść więcej pomidorów.
Dlaczego warto jeść pomidory? Minimalizują zachorowania na nowotwory
Przeprowadzono liczne badania, które wykazują, że jedzenie pomidorów minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory. Likopen, który znajduje się w tym warzywie spowalnia wzrost komórek nowotworowych. W największych ilościach możemy go spotkać w gotowanych pomidorach.

Poprawiają kondycję skóry
Pomidory doskonale działają na kondycję twojej skóry. Wcześniej wspomniany likopen odpowiedzialny jest również za poprawę naszej skóry twarzy. Jeśli poddamy pomidory wyżej temperaturze, wtedy wytworzony zostanie w dużych ilościach ten związek chemiczny. Gotuj częściej zupę pomidorową, a twoja skóra Ci podziękuje!

,,Naprawiają” narządy po dymie papierosowym
Teraz coś dla osób, które palą papierosy. Dzięki zawartemu w pomidorach kwasu kumarowego i kwasu chlorogenowego twój organizm jest ,,naprawiany”. Te związki chemiczne mają za zadanie zmniejszyć ilość szkód wyrządzonych przez dym z papierosów.

Zmniejszają choroby serca
Pomidory w większych ilościach powinny być włączone do diety osób z chorobami serca. Dzięki witaminie B i potasowi obniża się poziom cholesterolu i ciśnienie krwi w organizmie. Dodatkowo dla przykładu, pomidor, który waży 180 g zapewnia nam połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.