w , ,

Sprawdź, jak za pomocą jedzenia redukować stres

Zestresowany mężczyzna.

Stres, to całkowicie naturalna reakcja organizmu na wydarzenia, zakłócające jego równowagę. Kiedy czujemy się obciążeni tym, co nas spotyka bądź nie radzimy sobie z tym, co musimy zrobić, to w naszym organizmie dochodzi do produkcji kortyzolu, czyli hormonu stresu.

Czynniki, które go wywołują są nazywane stresorami. Dla jednych może to być trudny egzamin na uczelni, dla innych wizyta u dentysty, a jeszcze dla innych będzie to nadmiar obowiązków w pracy!

Choć każdy ma swój sposób na radzenie sobie z tego rodzaju czynnikami, to warto wiedzieć, że poza codziennym odpoczynkiem, regeneracją czy aktywnością fizyczną, warto postawić również na odpowiednie produkty w diecie!

Pomogą zredukować poziom kortyzolu w naszym organizmie, sprawiając jednocześnie, że zredukujemy negatywne skutki jego wysokiego poziomu, czyli bóle głowy, kończyn, mięśni, przyspieszony oddech, kołatanie serca czy nadmierne pocenie się.

Orzechy, wysypywane ze słoików.
unsplash.com

Weź garść orzechów każdego dnia

Często mówi się o tym, że orzechy pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zwłaszcza na pamięć! Mają sprawiać, że o wiele szybciej się uczymy, więcej zapamiętujemy i jesteśmy lepiej skupieni. Okazuje się jednak, że orzechy mogą także redukować stres!

Wystarczy, że każdego dnia, do śniadania, zjemy garść pistacji, migdałów czy orzechów arachidowych. Zawarta w nich witamina B odpowiada w naszym organizmie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zobacz także:  Czym popijać leki, aby nie narazić swojego życia

Dzięki temu możliwe jest zapanowanie nad stanami nerwowymi, lękami czy zbyt emocjonalnymi reakcjami na stres. W orzechach znajduje się także duża ilość cennego potasu, wzmacniającego serce, obciążone stresem.

Dodatkowo, potas sprawia, że znacznie mniej odczuwamy zmęczenie, powstające w wyniku przewlekłego zdenerwowania.

Ryby - jedzenie, pomagające zredukować stres.
unsplash.com

Sięgnij po różnego rodzaju ryby

Ryby są bogatym źródłem tryptofanu – aminokwasu, niezbędnego w procesie produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia i melatoniny, usprawniającej kontrolę naszego snu.

Dzięki zawartości tryptofanu w diecie jesteśmy w stanie zapanować nad stresem. Co ważne, nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tryptofanu, więc konieczne jest pozyskiwanie go z zewnątrz.

Znajdziemy go w rybach, nasionach dyni, jajkach, w awokado czy w bananach. Jeśli zadbamy o zbilansowaną dietę, to z pewnością zauważymy, że poziom naszego stresu jest znacznie niższy!

Zobacz także:  Mity i fakty o odchudzaniu- zobacz, co jest nieprawdą
Gorzka czekolada z kawą.
unsplash.com

Postaw na gorzką czekoladę – przyjemność i zdrowie w każdej kostce

W redukcji stresu pomaga gorzka czekolada, zawierająca minimum 70% kakao. W tej kwestii warto zapamiętać, że im więcej kakao, tym lepiej, ponieważ to właśnie ono jest źródłem zdrowia!

Według badań, przeprowadzonych w Szwajcarii, regularne spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady każdego dnia, zmniejsza poziom kortyzolu o kilkadziesiąt procent! Jest to więc doskonały dodatek do codziennej kawy lub herbaty.

Płatki owsiane.
unsplash.com

Powróć do smaków dzieciństwa, czyli owsianek

Owsianki są bogatym źródłem magnezu, który znacząco wpływa na obniżenie poziomu stresu. Magnez stabilizuje bowiem pracę naszego mózgu oraz usprawnia funkcjonowanie całego układu nerwowego.

Płatki owsiane są także bogatym źródłem witaminy B1, kwasu pantotenowego. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie naszego zmęczenia, rozdrażnienia, likwidacja złego samopoczucia oraz działanie antydepresyjne.

Owsianka, to także posiłek, do którego możemy dodać inne składniki, wspomagającego redukcję stresu takie, jak orzechy czy gorzka czekolada.

Zobacz także:  Jedz ten ,,owoc młodości'' przez cały rok! Twoja skóra zawsze będzie piękna
Szpinak.
unsplash.com

Zaprzyjaźnij się ze szpinakiem

Choć szpinak nie ma zbyt wielu zwolenników, to warto pamiętać o tym, że jest to warzywo niezwykle zdrowe i warto sięgać po nie każdego dnia, by móc cieszyć się siłą, energią oraz dobrym samopoczuciem!

Jest on bogatym źródłem magnezu, pomagającego uniknąć depresji i lepiej radzić sobie w stresujących sytuacjach. Magnez pomaga także zmniejszyć nadpobudliwość komórek nerwowych, ponieważ uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy.

Jeśli zależy na na tym, by pozyskiwać magnez z wielu źródeł, to warto sięgnąć także po takie produkty, jak czerwona oraz biała fasola, banany, płatki owsiane, gorzka czekolada czy wysokiej jakości kakao! Warto też pamiętać, że kawa wypłukuje magnez z naszej krwi!

Jeśli ograniczymy jej spożywanie do jednej bądź dwóch filiżanek dziennie, to nie będziemy wypłukiwać dużych ilości magnezu z organizmu. Warto też pamiętać o tym, że lepiej przyswajać magnez z jedzenia niż kapsułek, ponieważ ten o wiele gorzej się wchłania.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.