in , ,

Kolory pomidorów a ich smak

Pomidory w wiklinowych koszach.
unsplash.com

Wygląd ma znaczenie

Z badań, które przeprowadzili Japończycy wynika więc, że kolory pomidorów mają znaczenie w kontekście ich smaku. Nie chodzi jednak o to, by wybierać te owoce, które prezentują się atrakcyjniej.

Powinniśmy postawić na te, które mają naturalną, intensywną barwę. Te, które są blade będą zdecydowanie mniej słodkie i aromatyczne. Możemy to zauważyć choćby wtedy, gdy kupujemy pomidory zimą.

Są bardzo blade, właściwie różowe a ich smak trudno w ogóle określić, ponieważ odmiany jednorodne, pozbawione plam, mają średnio od 10-15% mniej chlorofilu, odpowiadającego za słodki posmak.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.