w ,

Dlaczego nie powinniśmy pić wódki?

vodka

Wódka, podobnie jak inne rodzaje alkoholu, może być niebezpieczna, jeśli nie jest spożywana z umiarem. Wódka może zawierać od 40 do 50 procent czystego alkoholu, w zależności od rodzaju i regionu pochodzenia. Większość wódek jest wytwarzana z ziaren, a nie ziemniaków, jak się powszechnie uważa.

Wszystko czego potrzeba do wyrobu wódki to źródło cukru. Biała wódka Vermont Spirits jest destylowana z serwatki znajdującej się w mleku krowim, Cîroc pochodzi z winogron, a lokalnie produkowana wódka jabłkowa wytwarzana jest z owoców z lokalnych sadów.

Należy ograniczyć spożycie wódki z uwagi na następujące zagrożenia dla zdrowia:

Ryzyko dla wątroby

Kiedy wypijesz drinka, Twoje ciało uczyni z metabolizowanie go priorytetem – ponad przetwarzaniem czegokolwiek innego. W przeciwieństwie do białek, węglowodanów i tłuszczów Twoje ciało nie ma sposobu na przechowywanie alkoholu. Właśnie dlatego wpływa na wątrobę, ponieważ zadaniem wątroby jest detoksykacja i usuwanie alkoholu z krwi. Nadużywanie alkoholu powoduje rozwój bakterii w jelitach, które mogą ostatecznie migrować przez ścianę jelita do wątroby, co prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Zobacz także:  Źródła magnezu – kluczowy minerał dla zdrowia organizmu

Ryzyko chorób serca i nowotworów

Zbyt wiele alkoholu szkodzi sercu. Może powodować osłabienie serca (kardiomiopatia) i nieregularny rytm serca (zaburzenia rytmu serca). Naraża także na wyższe ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi. Picie zbyt dużej ilości naraża na ryzyko niektórych nowotworów, takich jak rak jamy ustnej, przełyku, gardła, wątroby i piersi.

Zobacz także:  Pomysły na jabłka - owoce pełne witamin i energii

Większa podatność na wirusy

Nadmierne spożywanie wódki może wpływać na układ odpornościowy. Jeśli pijesz codziennie lub prawie codziennie, możesz zauważyć, że częściej chorujesz na przeziębienia, grypę lub inne choroby niż osoby, które nie piją. Wynika to z faktu, że alkohol może osłabić układ odpornościowy i zwiększyć podatność organizmu na infekcje.

Zobacz także:  TOP10: domowe sposoby na przyjemny zapach w domu

Zatrucie alkoholowe

Wódka to destylowany alkohol, który można wytworzyć z dowolnego fermentowalnego produktu, choć większość wódek opiera się na ziarnach. Picie nadmiernej ilości wódki prowadzi do zatrucia, co ogranicza osąd rzeczywistości i zmniejsza kontrolę drobnych ruchów i koordynację.

Jeśli bierzesz również leki lub środki przeciwbólowe wchodzące w interakcje z alkoholem, możesz doświadczyć silnego upojenia alkoholowego nawet przy niskim poziomie spożycia wódki. Przy ekstremalnych poziomach konsumpcji dochodzi do zatrucia alkoholem, które może Cię zabić.

Zobacz także:  Jedzenie, które zapewnia przyspieszenie metabolizmu
alkoholik

Alkoholizm

Nadmierne picie wódki może zwiększyć ryzyko zachorowania na alkoholizm, szczególnie jeśli alkoholizm występuje w Twojej rodzinie. Chociaż nikt nie zna dokładnych mechanizmów leżących u podstaw alkoholizmu, osoby z krewnymi, które mają problemy z alkoholem, mogą być bardziej narażone na sam rozwój alkoholizmu. Najbardziej skutecznym sposobem uniknięcia problemu alkoholowego jest całkowite unikanie picia napojów alkoholowych.

Zobacz także:  NASA chce porzucić Międzynarodową Stację Kosmiczną

Uszkodzenie oczu

Nadmierne spożycie wódki może prowadzić do trwałego uszkodzenia oczu. W zależności od ilości wódki konsumenci mogą odczuwać ból lub infekcję, a także mogą zabijać komórki śródbłonka głęboko w rogówce oka, co może z kolei prowadzić do trwałego uszkodzenia wzroku.

Zobacz także:  Zacznij stosować olejek rycynowy a zobaczysz, jak zmienia się Twoje ciało

A może są pozytywy?

Z drugiej jednak strony wódka jest środkiem dezynfekującym, antytoksyną i antyseptycznym napojem alkoholowym o niemal zerowym tłuszczu. Podobnie jak większość napojów alkoholowych ma wiele zalet tylko przy umiarkowanym spożyciu. Jest bardzo skuteczna w poprawie zdrowia sercowo-naczyniowego i zmniejszeniu stresu. Jest również bardzo przydatna w leczeniu bólu zęba i nieświeżego oddechu. I jak większość napojów alkoholowych wspomaga trawienie i zmniejsza ryzyko niektórych chorób.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.