w , ,

Iluzja Delboeufa – fałszywy obraz talerza

Talerz z grubym rantem.

Iluzja Delboeufa to jedno z tych subtelnych zjawisk, które potrafią znacząco wpływać na nasze codzienne nawyki, w tym na sposób, w jaki postrzegamy jedzenie – a co za tym idzie, także na naszą sylwetkę. Co ciekawe, większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, że pada ofiarą tej iluzji. Nasz umysł, choć niezwykle sprawny w analizowaniu otaczającego świata, często wpada w pułapki percepcji, które zmieniają nasz sposób myślenia i działania.

Nie zastanawiamy się nad drobnymi detalami w codziennych czynnościach, takimi jak pisanie, jazda samochodem czy przygotowywanie posiłków. Tymczasem nasz mózg nieustannie interpretuje bodźce, a jego analiza bywa myląca. Jednym z przykładów jest sposób, w jaki postrzegamy rozmiar i zawartość talerza. To właśnie tutaj iluzja Delboeufa może z łatwością oszukać nasze postrzeganie, sprawiając, że inaczej odbieramy ilość jedzenia, co może mieć realny wpływ na nasze nawyki żywieniowe.

Zobacz także:  Niesamowite iluzje optyczne, które wprawią Cię w zakłopotanie

Kim był Josepha Delboeuf

Koło w wielkim okręgu i koło w małym okręgu.
r-bloggers.com

Joseph Delbouf był naukowcem, który żył w XIX wieku. Zajmował się różnego rodzaju eksperymentami i odkrył jedną z najpopularniejszych dzisiaj iluzji optycznych, która ma niezwykły wpływ na nasze postrzeganie zawartości talerzy.

Mężczyzna dowiódł, że postrzegamy poszczególne rzeczy przez pryzmat tego, co znajduje się wokół nich, ich otoczenia. Udowodnił to na przykładzie dwóch okręgów tej samej wielkości, które wydawały się być inne, gdy jeden z nich był umieszczony w większym okręgu a drugi w mniejszym.

Iluzja Delboeufa opiera się na dokładnie tym samym założeniu, ale odnosi się nie stricte do optyki, ale do tego, w jakich ilościach spożywamy jedzenie. Pokazuje, jak łatwo nasz mózg może manipulować naszym postrzeganiem.

Zobacz także:  Fakty o ciele, o których nie masz pojęcia!

Na czym polega iluzja Delboeufa

Drewniany talerz.
unsplash.com

Iluzja Delboeufa polega po prostu na tym, że w zależności od tego, na jakim talerzu ułożymy jedzenie, nasz mózg będzie nas oszukiwał, że jest go mniej lub więcej niż w rzeczywistości.

Jeśli tę samą ilość jedzenia umieścimy na talerzu z grubą obwódką, to automatycznie nasz mózg będzie starał się przekonać nas samych – i nasz apetyt – że owego jedzenia jest za mało, byśmy mogli poczuć się nasyceni lub generalnie jest go niewiele.

Jeśli jednaj jedzenie umieścimy na talerzu z cienką obwódką, to automatycznie będzie on wydawał się być pełniejszy i będzie nam się wydawało, że jedząc pochłaniamy większą porcję niż we wcześniejszym wypadku.

Zobacz także:  Co jest po lewej stronie brzucha – przyczyny bólu i co warto wiedzieć

Wielkość ma znaczenie

Błękitny talerz, na którym jest kawałek pomarańczy.

Iluzja Delboeufa ma ogromny wpływ na współczesną psychodietetykę i na pracę z osobami, które walczą z nadmierną ilością kilogramów bądź z różnego rodzaju zaburzeniami odżywiania.

Okazuje się bowiem, że nie tylko grubość obwódki talerza ma ogromne znaczenie. Niezwykle ważne wydaje się być także to, jakich talerzy używamy do serwowania posiłków.

Jeśli są one mniejsze, to od razu nakładamy mniejszą ilość jedzenia a wydaje nam się, że jest go dość dużo. Gdy talerze są duże, to nakładamy więcej jedzenia, ponieważ wciąż wydaje nam się, że jest go za mało.

Zobacz także:  Sztuczki fotografów reklamowych

Kolor ma znaczenie

Talerz z grubym rantem wypełnione owocami.
unsplash.com

Restauratorzy wydają się być mistrzami, jeśli chodzi o optyczne oddziaływanie na swoich gości. W końcu w ich interesie jest to, byśmy czuli, że mamy wystarczająco dużą porcję jedzenia oraz to, byśmy zamówili jak najwięcej.

W związku z tym chętnie wykorzystują oni w swojej pracy talerze w tej samej kolorystyce, co na przykład obrus. Białe obrusy łączą się z białymi talerzami i serwetkami w tym kolorze. Nie jest to przypadek – brak kontrastu zwiększa nasz apetyt!

Koert Van Ittersum oraz Brian Wansink wykazali w swojej pracy, że jeśli jedzenie znajduje się na talerzu z wyraźnym konsrastem, to nasz apetyt spada średnio o około 20% w skali apetytu, który mamy, gdy jemy bez wyraźnego kontrastu!

Zobacz także:  Szybkie ciasto z 4 składników – najprostszy przepis na deser

Sztuczki optyczne

Talerze wypełnione jedzeniem.
unsplash.com

Iluzja Delboeufa czy kontrastowy talerz to nie jedyne sztuczki, które oddziałują na nasz umysł, gdy jemy. Warto jednak wiedzieć, że możemy wykorzystać je na naszą korzyść. Jak ro zrobić?

Wystarczy, że będziemy świadomie z nich korzystać! Najlepiej wybierać niewielkie talerze, z cienką obwódką i w białym kolorze. Będą kontrastowały z otoczeniem i jedzeniem, które się na nich znajduje.

Dodatkowo, jeśli chcemy schudnąć, to powinniśmy nakładać na talerz wiele warzyw – mają mało kalorii, więc od nich nie tyjemy a sprawiają, że wydaje nam się, że mamy dużą ilość jedzenia na talerzu. Jeśli chcemy schudnąć, to powinniśmy działać odwrotnie.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.