Pierogi z kapustą i grzybami, to w większości polskich domów najważniejsze danie na Wigilię! Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami to te, które możemy ulepić sami w domu wraz z całą rodziną! Choć wiele osób woli kupne, to te domowe są najzdrowsze i po prostu pyszne!
Nasz przepis na pierogi jest smaczny, prosty i sprawi, że pierogi będą gotowe w stosunkowo krótkim czasie! Warto zrobić ich więcej i zamrozić – po Świętach chętnie będziemy po nie sięgać, by przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak.
Nie czekaj, sprawdź przepis, zrób zakupy i ciesz się wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem pierogów, które zachwycają każdego, kto po nie sięgnie. Smacznego!

Ciasto na pierogi, czyli solidna baza
W pierogach najważniejsze jest ciasto! Jeśli nie będzie odpowiednio sprężyste, delikatne i dobrze ugotowane, to nawet najlepszy farsz nie sprawi, że będą smaczne. Dlatego warto poświęcić nieco czasu na ulepienie ciasta zgodnie z poniższymi proporcjami.
Z naszego przepisu wyjdzie mniej więcej 100 pierogów. Do przygotowania ciasta potrzebujemy 700 gramów mąki pszennej, 450 ml letniej wody, 2 łyżek oleju i pół łyżeczki soli.
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami zaczynamy od tego, że do mąki dolewamy wodę. Ważne jest to, by nie była gorąca, ponieważ wówczas ciasto będzie twarde i trudne w lepieniu. Następnie dodajemy sól, olej i wyrabiamy.
Wyrabianie ciasta powinno trwać około 15 minut. W tym czasie najprawdopodobniej uda nam się uzyskać idealną sprężystość i miękkość ciasta.

Dobrze przygotowany farsz na idealne pierogi
Kiedy mamy już ulepione ciasto, odkładamy je, by odpoczęło. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie farszu do pierogów. Warto mieć na uwadze to, że pierogi z kapustą i grzybami mogą mieć dowolne proporcje grzybów i kapusty w farszu.
My proponujemy lekko kwaśną wersję pierogów, które idealnie wkomponowują się w świąteczne smaki oraz regulują pracę układu pokarmowego! Do przygotowania farszu potrzebujemy 800 gramów kiszonej kapusty, 80 g suszonych grzybów bądź kilograma pieczarek i 2 cebul.
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć grzyby leśne, ale można je zastąpić podsmażonymi pieczarkami. Grzyby najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Należy zalać je wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Wody po grzybach nie wylewamy a odstawiamy na bok. Nasączone wodą grzybki kroimy w drobne paseczki, siekamy cebulę i razem podsmażamy je na kilku łyżkach oleju.

Przygotowanie kapusty do pierogów
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami to takie, w których kapusta ma wyrazisty smak, ale nie jest słona i kwaśna. Aby osiągnąć taki efekt należy dwa razy przepłukać kapustę zimną wodą.
Następnie dokładnie ją szatkujemy, kawałki powinny być dość drobne. Wkładamy ją do sporego naczynia i zalewamy wodą z grzybów – powinna jej być około szklanka, dodatkowo dolewamy pół szklanki zimnej wody.
Łącznie w kapuście powinno być około 300 ml wody. Jeśli nie mamy tej z grzybów, to dodajemy zwykłą wodę z kranu. Całość gotujemy razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, połową łyżeczki cukru i liściem laurowym przez około pół godziny.

Ostatni etap przygotowania pierogów
Kiedy kapusta się ugotuje, odsączamy ją z wody i łączymy z grzybami oraz cebulą. Wszystko razem podsmażamy przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia. Możemy dodać jeszcze kilka łyżek oleju.
Kiedy farsz będzie już miękki sprawdzamy jego smak. Możemy dodać ewentualnie soli i pieprzu do smaku. Wówczas przystępujemy do lepienia pierogów. Najlepiej wycinać ich kształt szklanką i nakładać po około łyżeczce farszu.
Pierogi należy gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od ich wypłynięcia. Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami idealnie smakują w połączeniu z lekko podsmażoną cebulką, smacznego!