Ciasto na pierogi, czyli solidna baza
W pierogach najważniejsze jest ciasto! Jeśli nie będzie odpowiednio sprężyste, delikatne i dobrze ugotowane, to nawet najlepszy farsz nie sprawi, że będą smaczne. Dlatego warto poświęcić nieco czasu na ulepienie ciasta zgodnie z poniższymi proporcjami.
Z naszego przepisu wyjdzie mniej więcej 100 pierogów. Do przygotowania ciasta potrzebujemy 700 gramów mąki pszennej, 450 ml letniej wody, 2 łyżek oleju i pół łyżeczki soli.
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami zaczynamy od tego, że do mąki dolewamy wodę. Ważne jest to, by nie była gorąca, ponieważ wówczas ciasto będzie twarde i trudne w lepieniu. Następnie dodajemy sól, olej i wyrabiamy.
Wyrabianie ciasta powinno trwać około 15 minut. W tym czasie najprawdopodobniej uda nam się uzyskać idealną sprężystość i miękkość ciasta.