w , ,

Zrób nalewkę z jeżówki – przyda Ci się jesienią

Przygotowywanie nalewki.
unsplash.com

Przygotowanie nalewki z echinacei

Nalewka na przeziębienie, problemy skórne i odporność jest przygotowywana ze 120 gramów ziela jeżówki pospolitej oraz szklanki wódki. Ziele umieszczamy w ciemnym naczyniu, które możemy szczelnie zamknąć.

Następnie zalewamy je alkoholem i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol. Ziele delikatnie przeciskamy przez gazę i to, co zostanie przeciśnięte łączymy z alkoholem. Umieszczamy go w butelce i odstawiamy.

Zobacz także:  5 przepisów na dania ze szpinakiem, warzywem pełnych wartości odżywczych

Po 4-6 tygodniach nalewka będzie miała swoje zdrowotne właściwości. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto pamiętać, że na dnie może wytrącić się lekki osad. To naturalne, więc nie musimy się obawiać o to, że coś jest nie tak.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.