Cebula, to warzywo, które większość z nas ma w swojej kuchni i często po nie sięga. Choć sama w sobie ma dość nieprzyjemny zapach, powodujący łzy, to chętnie wykorzystujemy ją przy przygotowaniu większości potraw. Nadaje im bowiem wyrazistego, lekko słodkiego smaku i domowego zapachu. Jednak oprócz walorów smakowych ten produkt jest także bogaty w właściwości lecznicze cebuli. Ze względu na nie powinniśmy sięgać po cebulę najczęściej, jak to możliwe.
Już nasze babcie wiedziały, że cebula, to źródło zdrowia, siły, witalności i świetnej odporności. Chętnie dodawały ją do zup, sosów czy przygotowywanych mięs. Oprócz tego, kiedy tylko na zewnątrz zaczynała panować chłodna, jesienna aura przygotowywały syrop z cebuli.
Aby go przyrządzić wystarczyło połączyć cukier wraz z poszatkowaną cebulą. Już po kilku godzinach z tak przygotowanej mikstury powstawał syrop, który był zdrowy i smaczny. Pewnie część z nas miała okazję go spróbować! Warto sprawdzić, jakie właściwości ma cebula i dlaczego powinniśmy ją jeść!

1. Cebula jest świetnym źródłem witaminy C
Lecznicze właściwości cebuli były wykorzystywane setki lat temu przez marynarzy czy kupców, wyruszających w dalekie rejsy. Wszystko to ze względu na to, że jest świetnym źródłem witaminy C.
Owszem, są produkty o wiele bogatsze w witaminę C niż cebula, ale to właśnie cebula jest i była przed laty łatwo dostępna. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości tego warzywa można było uniknąć szkorbutu, który był powszechną chorobą wśród kupców czy marynarzy, nie mających stałego dostępu do zdrowych i wartościowych produktów.
Cebula ogólnoustrojowo wpływa na poprawę naszej odporności poprzez dostarczanie nam witaminy C oraz takich pierwiastków, jak krzem, cynk, fosfor, siarka czy magnez. Dzięki temu, nawet w okresie dużej zachorowalności na rozmaite infekcje, cebula wzmacnia nasz organizm i sprawia, że o wiele rzadziej zapadamy na choroby.
Dodatkowo, silna odporność, to także więcej energii na co dzień i sprawniejsze funkcjonowanie całego organizmu!

2. Cebula wpływa na poprawę zdrowia naszego serca
Serce, to narząd w organizmie człowieka, który pracuje nieustannie. W przeciwieństwie do jelit, słuchu czy wzroku nasze serce nie odpoczywa i nieustannie pompuje krew, by wraz z nią dostarczyć tlen do wszystkich tkanek, które tego potrzebuje.
Serce pełni więc bardzo ważną rolę w ogólnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Aby je wesprzeć warto spożywać produkty, które będą wartościowe w składniki, które są szczególnie odżywcze dla serca.
Właśnie takim składnikiem jest potas – jest to pierwiastek, który znacząco wpływa na funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Wzmacnia pracę serca i sprawia, że może ono wydajniej pracować, nie dopuszczając do problemów z krążeniem czy osłabionym organizmem.
Warto pamiętać o tym, że silne serce pracuje maksymalnie wydajnie dla naszego organizmu.
Poprzez właściwości lecznicze cebuli sprawniej funkcjonujemy na co dzień, wolniej się męczymy i znacząco wzrasta nasza wydolność. Ma to szczególne znaczenie przy uprawianiu aktywności fizycznej czy pracy, wymagającej zaangażowania siłowego.

3. Właściwości lecznicze cebuli zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
Według naukowców regularne spożywanie cebuli może powodować zmniejszenie ryzyka wystąpienia różnego rodzaju nowotworów (źródło).
Należą do nich między innymi nowotwór płuc, prostaty czy żołądka. Z kolei według naukowców z Włoszech i Szwajcarii regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, jelita grubego, nerek czy jajników.
Jeśli więc w naszej rodzinie wystąpiły kiedyś choroby tego rodzaju, to warto im zapobiegać poprzez włączenie cebuli do swojej diety! Jeżeli mamy problem ze spożywaniem dużej ilości cebuli, to warto przygotować na przykład zupę cebulową – wówczas zjemy średnio około 2 cebul podczas jednego posiłku, co znacznie poprawi stan naszego zdrowia oraz naszą kondycję!
Oprócz tego cebulę warto dodawać również do innych zup, sosów, sałatek czy jajecznicy. Właściwości lecznicze cebuli sprawią, że będziemy zdrowsi i szczęśliwsi.

4. Cebula korzystnie wpływa na zdrowie osób, cierpiących na nadciśnienie
Właściwości lecznicze cebuli są szczególnie pożądane przez osoby, cierpiące na nadciśnienie krwi. Jest to spowodowane tym, że znajdujący się w cebuli potas znacznie rozrzedza naszą krew.
Dzięki temu ta szybciej i sprawniej przepływa przez nasze naczynia krwionośne – dzięki temu ciśnienie się zmniejsza a my pozbywamy się takich nieprzyjemnych objawów, jak duszności, zawroty głowy czy ból głowy, spowodowany zbyt wysokim ciśnieniem.
Wiele osób bagatelizuje nadciśnienie tętnicze, wychodząc z założenia, że skoro nie jest to nowotwór, to nie trzeba traktować tego, jak poważnej i przewlekłej choroby. Niestety tego rodzaju myślenia może doprowadzić do znacznego pogorszenia się stanu naszego zdrowia a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci!
Jeśli mamy pierwsze objawy nadciśnienia takie, jak ucisk w głowie, nerwowość, zaburzenia snu czy duszności i łomotanie serca, to jak najszybciej powinniśmy się zgłosić do lekarza i wdrożyć cebulę do swojej diety!

5. Cebula poprawia trawienie i może zapobiegać zaparciom
Lecznicze właściwości cebuli sprawiają, że może nam pomóc również w dolegliwościach jelitowych i żołądkowych! Cebula jest ceniona przez osoby, które mają częste problemy z trawieniem.
Po spożyciu tłustych potraw czy dużej ilości słodyczy wiele osób uskarża się na zaparcia oraz problemy z trawieniem – potrafią sprawić, że czujemy się naprawdę źle i tracimy chęć na jakiekolwiek aktywności czy spędzanie czasu z rodziną i znajomymi. Jest na to antidotum – dodatkowo w pełni naturalne i skuteczne!
Cebula nie bez powodu była wykorzystywana przez nasze babcie do takich potraw, jak bigos czy mięso – są one ciężkostrawne dla wielu osób, co sprawia, że po ich spożyciu borykają się one z zaparciami czy gazami.
Dzięki dodaniu duszonej cebuli do potraw pozbędziemy się tych nieprzyjemnych problemów i poprawimy funkcjonowanie naszego organizmu! Jeśli mamy już problemy z zaparciami, to warto zjeść surową bądź duszoną na wodzie cebulę i uwolnić się od nieprzyjemnego problemu.

6. Właściwości lecznicze cebuli poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu po kuracji antybiotykowej
Kuracja antybiotykowa jest niebezpiecznym zjawiskiem dla naszych jelit. Bowiem podczas leczenia antybiotykiem dochodzi do zaburzenia równowagi naszej flory bakteryjnej – wraz z niepożądanymi bakteriami z naszych jelit usuwane są także bakterie, biorące udział w procesie trawienia.
Na ich miejscu szybko mogą pojawić się grzyby – zwłaszcza, jeśli nie stosujemy probiotyku zgodnie z zaleceniami naszego lekarza! Oprócz dostarczania sobie bakterii z probiotyku możemy także w naturalny sposób wesprzeć nasz organizm w regeneracji po antybiotykoterapii.
Dokonanie tego jest możliwe dzięki właściwościom leczniczym cebuli! Jest bowiem bogata w substancje, które mają właściwości bakteriobójcze.
Dzięki temu nie pozwolimy na to, aby jakieś grzyby na stałe zagościły w naszym organizmie po chorobie. Najlepiej w tym celu spożywać cebulę, która będzie lekko podduszona na wodzie z odrobiną soli, pieprzu oliwy i jajka. Nie będzie to tylko lecznicza mikstura, ale i namiastka jajecznicy!

7. Cebula idealna dla cukrzyków
Cebula, mimo paradoksalnie słodkiego smaku, jest doskonałym produktem dla diabetyków! Okazuje się, że zawarta w niej substancja – glukokinina, to hormon roślinny, który może zapobiegać powstaniu i szybkiemu rozwojowi cukrzycy. Warto o tym pamiętać, jeśli jesteśmy w grupie ryzyka osób, mogących zachorować na cukrzycę.
Jest to choroba, której nie należy bagatelizować, zwłaszcza jeśli cierpimy na nadwagę, mamy niewiele aktywności fizycznej w ciągu dnia a w naszej rodzinie są lub były osoby, zmagające się z tym schorzeniem.
Właściwości lecznicze cebuli mogą także zmniejszać poziom cukru we krwi! Dzięki temu mogą po nią sięgać nie tylko osoby, chcące uchronić się przed cukrzycą, ale i te, które już zmagają się z tymi schorzeniami.
Zdrowotne właściwości cebuli mogą bowiem zmniejszać ilość insuliny we krwi, koniecznej do tego, by nasze ciało mogło prawidłowo funkcjonować.

8. Cebula doskonale sprawdza się po ukąszeniu przez różnego rodzaju owady
Latem często zdarza się, że beztroską zabawę przerywa nagłe i nieprzyjemne zdarzenie w postaci ukąszenia owada. O ile jest to komar, to nie musimy się tym zbytnio przejmować, ponieważ te owady w Polsce nie są szczególnie niebezpieczne, o tyle w przypadku ukąszenia na przykład przez osę mamy już do czynienia z przykrymi dolegliwościami, którym najlepiej od razu zapobiec.
Według lekarzy najlepszym, co możemy zrobić po ukąszeniu jest użycie plastra cebuli! Oczywiście w sytuacji, kiedy nie dochodzi do reakcji alergicznej – jeśli taka będzie miała miejsce najlepiej jak najszybciej udać się na pogotowie!
Jeśli jednak ukąszona osoba nie będzie cierpiała na alergię, to warto skorzystać z cebuli. Właściwości lecznicze cebuli sprawią, że zadziała ona przeciwzapalnie, bakteriobójczo i i odkażająco!
Dzięki temu złagodzi odczyn zapalny, zniweluje ból i nieprzyjemne uczucie pieczenia. To z kolei sprawi, że ukąszona osoba będzie odczuwała o wiele mniejszy dyskomfort i szybciej dojdzie do siebie!

9. Właściwości lecznicze cebuli na trądzik oraz blizny
Szereg zdrowotnych właściwości, znajdujących się w cebuli sprawił, że nasi przodkowie korzystali z niej przy leczeniu wielu zjawisk chorobowych. Oprócz leczenia kaszlu czy łagodzenia ukąszeń cebulę stosowane także do tego, by pozbyć się owrzodzeń czy nieestetycznych blizn. Do dzisiaj wiele osób korzysta z tych właściwości cebuli.
Właściwości lecznicze cebuli łagodzą zmiany trądzikowe i rozjaśniają koloryt rozstępów oraz innych blizn. Dzięki temu możemy w naturalny sposób poprawić wygląd i kondycję naszej skóry, co z kolei sprawi, że poprawimy również nasze samopoczucie.
Wystarczy gotować cebulę na niewielkim ogniu przez około kwadrans, następnie ją wystudzić, zblendować i nałożyć na 20 minut na twarz. W zależności od potrzeb taki zabieg należy stosować codziennie, do uzyskania zadowalającego efektu.

10. Cebula może również przyspieszyć nasze odchudzanie
Substancje, znajdujące się w cebuli sprawiają, że wpływa ona bezpośrednio na przyspieszenie naszego metabolizmu.
Dzięki temu, kiedy ją spożywamy chudniemy i jednocześnie dbamy o to, aby spożywane przez nas jedzenie było naprawdę smaczne i odżywcze!
Mimo właściwości leczniczych cebuli ta nie zwiększy znacząco ilości spożytych przez nas kalorii.
Bowiem w 100 gramach cebuli znajduje się mniej niż 40 kcal. To oznacza, że jedna, spora cebula dostarczy nam jedynie około 30-40 kcal! Możemy więc dodawać ją bez oporu do różnego rodzaju potraw a nawet uczynić ją podstawę takich dań, jak zupa, sos czy sałatka.
Aby przygotować pyszną i odżywczą zupę z cebuli wystarczy lekko poddusić około 1 kilograma cebuli wraz z szklanką wody, dodać ulubione przyprawy a kiedy cebula będzie już miękka wszystko zblendować i zajadać się zdrowym posiłkiem.