w , ,

Nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Wystarczy, że przeczytasz to!

Skorupki po jajkach.

Zazwyczaj trafiają prosto do kosza albo – w najlepszym wypadku – do kompostownika. A jednak skorupki jajek to prawdziwy skarb, który nie powinien lądować na śmietniku! Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie jedno z najcenniejszych bogactw dla naszego organizmu – wapń, i to w formie wyjątkowo dobrze przyswajalnej.

Zaskakujące? Jeszcze bardziej zdziwi Cię fakt, jak łatwo można je włączyć do codziennej diety i ile korzyści z tego płynie – od wzmocnienia kości, przez poprawę kondycji skóry i paznokci, aż po wsparcie pracy serca. A wszystko to niemal za darmo, z tego, co i tak zostaje po śniadaniu.

Sprawdź, jak wykorzystać skorupki jajek w kuchni i domowej apteczce. To zdrowy, tani i zaskakująco skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu i danie drugiego życia… kuchennym odpadkom!

Skorupki po jajkach – jakie zawierają właściwości zdrowotne

Rozbite jajka oraz skorupki.
unsplash.com

Skorupki po jajkach są bogatym źródłem pierwiastków. Zawierają przede wszystkim ogromną ilość wapnia, który korzystnie wpływa na rozwój i funkcjonowanie układu kostnego.

Oprócz tego, zawierają także błonę, w której znajduje się kolagen. Jest to cenny składnik dla naszej skóry! Dzięki niemu możliwe jest zachowanie jędrnej, zdrowej skóry, która będzie pełna blasku.

Dodatkowo, kolagen, połączony z glukozaminą, znajdującą się w skorupkach jaj, doskonale chroni nasze stawy przed urazami i pomaga w szybkim przywróceniu sprawności, utraconej na przykład w wyniku kontuzji.

Warto także pamiętać o spożywaniu skorupek jaj, kiedy zależy nam na wzmocnieniu organizmu w walce z różnego rodzaju bakteriami, ponieważ posiadają one właściwości antybakteryjne.

Czy spożywanie skorupek po jajach jest bezpieczne

Jajka w różnokolorowych skorupkach.
unsplash.com

Wiele osób uważa, że należy kategorycznie unikać tego produktu, ponieważ jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Czy rzeczywiście tak jest? Ze skorupek jaj możemy się zarazić między innymi salmonellą.

Jeśli jednak podejdziemy do korzystania ze skorupek jaj w racjonalny sposób, to unikniemy jakichkolwiek problemów z tą chorobą oraz innymi schorzeniami, które mogą być przenoszone przez zewnątrzną warstwę jaj.

Skorupki po jajkach należy odpowiednio przygotować do tego, by móc je spożywać. W żadnym wypadku nie należy jeść surowych skorupek, tuż po wyjęciu z nich jajka.

Dowiedz się, jak bezpiecznie dostarczyć sobie wapnia, krzemu, cynku, fosforu, miedzi i wielu innych pierwiastków prosto ze skorupek po jajkach. To zastąpi wiele suplementów, po które sięgamy na co dzień, by zachować zdrowie oraz sprawność!

Jak przygotować skorupki po jajkach do spożycia

Jajka w okrągłej misie.
unsplash.com

W pierwszej kolejności należy je lekko pokruszyć, by nie stanowiły dużej, zwartej powierzchni. Nie chodzi jednak o to, by od razu tworzyć z nich proszek – do tego dojdziemy w kolejnych etapach.

Najpierw skorupki po jajkach płuczemy w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest ugotowanie wrzątku i wrzucenie skorupek do wrzącej wody. Należy następnie gotować je przez 15-20 minut.

Drugim sposobem jest włożenie skorupek do piekarnika, nastawionego na 110 stopni na 20 minut. W tym czasie powinno dojść do odkażenia skorupek z różnego rodzaju drobnoustrojów, znajdujących się na ich powierzchni.

Jeśli wyjmujemy skorupy z wody, to je osuszamy. Następnie, zarówno te z wody, jak i z piekarnika, umieszczamy w młynku do kawy bądź maszynce do mielenia i mielimy tak, by powstał z nich mikroskopijny proszek.

W jaki sposób możemy wykorzystywać skorupki po jajkach

Nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach. Wystarczy, że przeczytasz to!

Przede wszystkim warto wykorzystywać je w kuchni! Są świetnym dodatkiem do jogurtu czy smoothie. Skorupki po jajkach będą się świetnie komponowały również w zupach czy kremach z warzyw.

Warto także dodawać je do sosów – mogą delikatnie zagęścić ich smak. Proszek jest na tyle drobny, że możemy umieścić go właściwie w każdej potrawie – bez względu na jej charakter czy konsystencję.

Skorupki mają bardzo neutralny smak – właściwie trudno go wyczuć. Dlatego, jeśli dodamy do danej potrawy łyżeczkę produktu, to z pewnością nie stracimy ani odrobiny na walorach smakowych naszej potrawy.

Warto jednak pamiętać o tym, żeby proszek przechowywać w zamkniętym, szczelnym słoiku – wówczas nie będzie dostawała się do niego wilgoć, niwelująca jego zdrowotne właściwości.

Dodatkowe sposoby na wykorzystanie skorupek po jajkach

Jajka w skorupkach.
unsplash.com

Skorupki po jajkach doskonale sprawdzają się także w walce z podrażnieniami skóry. Pewnie w dzieciństwie zdarzyło Ci się przewrócić i mieć lekko zadrapaną skórę czy siniaka. Nasze mamy wówczas korzystały z błony, znajdującej się na skorupkach.

Zdejmowały ją i przykładały do rany – błona zmniejszała obrzęk i łagodziła ból. Skorupki po jajkach są zalecane również wszystkim osobom, które zmagają się z bólem żołądka po wypiciu porannej kawy.

Zawarty w skorupkach wapń neutralizuje kwaśny odczyn kawy, który jest niebezpieczny i nieprzyjemny dla wielu osób. Dodatkowo, skorupki wzmacniają specyficzny aromat tego pobudzającego napoju.

Wiele osób używa również skorupek do prania. Są one naturalnym wybielaczem. Wystarczy umieścić je w woreczku, włożyć go do bębna pralki podczas prania białych tkanin i gotowe. Naturalny, bezpieczny dla środowiska i naszej skóry, środek wybielający!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.