Wydaje się, że krowie mleko odchodzi już do lamusa. Coraz więcej osób boryka się bowiem z nietolerancją laktozy lub po prostu źle się po nich czuje. Doskonałą alternatywą dla takich produktów są domowe mleka roślinne.
Oczywiście zamiast nich możemy sięgnąć także po te, które znajdują się na sklepowych półkach. Pojawia się jednak małe 'ale’. Są one bardzo drogie! Litr sojowego, owsianego czy migdałowego napoju, to koszt od 8 do nawet kilkunastu złotych.
Spokojnie – to nie musi oznaczać, że jesteś skazany na krowie mleko (które zdaniem niektórych naukowców może przyczyniać się do rozwoju raka piersi)! Z przepisami na domowe mleko zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy i zyskasz sporo wiedzy

Mleko kokosowe
Mleko kokosowe wydaje się być wyjątkowo smaczne, jeśli chodzi o porównanie do innych mlek. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do kaw, ciast, ciasteczek, omletów czy koktajli, więc naprawdę musisz je zrobić.
Do jego przygotowania potrzebujemy 1 litra wody oraz 200 gramów wiórków kokosowych. Nasze wiórki na noc zalewamy wodą (tak, aby ta je nakryła). Następnie podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury około 50-60 stopni.
Wówczas lekko je studzimy, blendujemy i przelewamy przez gazę tak, by pozbyć się ewentualnych odpadów. Domowe mleka roślinne najlepiej przechowywać w lodówce, w szklanej butelce. Wówczas może być z nami około 3-4 dni.

Mleko ryżowe
Mleko ryżowe, to doskonała baza do koktajli, naleśników, placuszków. Jest to również najlepsze mleko roślinne, na którym możemy zrobić owsiankę czy kakao. Ma delikatny, neutralny smak i świetnie się komponuje z owocami.
Domowe mleka roślinne na bazie ryżu wymaga od nas nieco więcej pracy i czasu niż mleko kokosowe. Do przygotowania około litra mleka potrzebujemy 1 litra wody, dwóch łyżek ryżu, pół łyżeczki dowolnego cukru oraz szczypty soli.
W delikatnie osolonej wodzie gotujemy ryż. Powinno to trwać około dwóch godzin. W tym czasie ryż bardzo zmięknie i zwiększy swoją objętość. Na koniec gotowania dodajemy cukier i blendujemy. Ostudzone mleko przelewamy przez gazę. Możemy trzymać je w lodów 2-3 dni.

Mleko migdałowe
Mleko migdałowe również doskonale sprawdza się do ciast i deserów. Wiele osób uważa również, że świetnie komponuje się ze smakiem kawy, nadając jej delikatnego i subtelnego orzechowego aromatu.
Do przygotowania mleka potrzebujemy 1 szklanki migdałów oraz 1 litra przegotowanej wody. Nasze migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie tak, by zmiękły. Możemy obrać je ze skórki, ale jest to czasochłonna i raczej zbędna czynność.
Domowe mleka roślinne przygotowujemy następnie odlewając wodę z migdałów i łącząc ją z naszą przegotowaną wodą. Całość blendujemy przez około 5-6 minut. Powinniśmy w tym czasie uzyskać białą, jednolitą i spienioną ciecz. Całość przelewamy przez gazę i trzymamy w lodówce do dwóch dni.

Mleko owsiane
Domowe mleka roślinne przygotowane z płatków owsianych są tanie, szybie i pożywne, ponieważ płatki te zawierają wiele substancji odżywczych. W związku z tym mleko możemy dodawać właściwie do wszystkiego, ale i pić prosto ze szklanki.
Do jego przygotowania potrzebujemy 1 litra przegotowanej wody, 60 gramów płatków owsianych i ewentualnie pół łyżeczki cukru, jeśli chcemy, by mleko miało słodkawy posmak.
Nasze płatki zalewamy wodą i odstawiamy na około 45 minut. W tym czasie płatki mocno nasiąkną wodą. Następnie umieszczamy je w blenderze i blendujemy około 5 minut. Mleko przelewamy przez gazę i trzymamy w lodówce do 3 dni.

Mleko gryczane
Mleko gryczane ma dość specyficzny smak i najlepiej je zrobić, jeśli jesteśmy pewni, że lubimy smak kaszy gryczanej – jest w niej wyczuwalna lekka gorycz. Jest to mleko, do którego warto dodać naturalne słodzidło w postaci daktyli.
Domowe mleko roślinne przygotujemy z 1 szklanki kaszy gryczanej, litra wody oraz 3 daktyli. Naszą kaszę moczymy w wodzie przez co najmniej 6 godzin a następnie dwukrotnie płuczemy. Zalewamy ją litrem wody, dodajemy posiekane daktyle.
Gotujemy kaszę przez około 1 godzinę tak, by była bardzo miękka. Wszystko razem blendujemy a następnie przeciskamy przez gazę tak, by uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję. Mleko przechowujemy w lodówce do dwóch dni.