Rozgrzewająca zupa warzywna
Jesienią w Twojej kuchni nie może zabraknąć zupy warzywnej, która będzie rozgrzewająca i doda Ci odporności! Do jej przygotowania potrzebujesz 500 gramów dyni, kilku plasterków imbiru, jednej cebuli, 2 ząbków czosnku, 1 papryki, 2 marchwi, 6 pieczarek i 6 ziemniaków.
Przyda się także około 250 ml passaty pomidorowej oraz 500 ml bulionu warzywnego. Wszystkie warzywa kroimy w dosyć dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu do gotowania z odrobiną oliwy. Podsmażamy je przez około 7 minut.
Po tym czasie zalewamy całość bulionem i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy imbir, kilka goździków, paprykę wędzoną, trochę pieprzu i gotujemy kolejne 15 minut. Zalewamy całość pomidorowym sosem i gotowe – jesienne kolacje mogą być naprawdę lekkie i pożywne!