Sok z pigwy, to niezwykły dodatek do herbaty. Nie tylko nadaje jej specyficznego smaku, ale również sprawia, że staje się ona niezwykle cenna dla naszego zdrowia i może wspomagać nasze ciało na wielu płaszczyznach!
Pigwa, to bardzo ciekawy owoc, którego najprawdopodobniej nigdy nie jadłeś. Dlaczego? Bo nie nadaje się do spożycia! Surowy owoc nie jest taką przekąską, jak jabłko czy banan. Aby nadawał się do spożycia powinien zostać odpowiednio przerobiony.
Wówczas ma bardzo charakterystyczny smak. Nie jest słodki, soczysty czy kwaśny. Choć niektórzy porównują go do cytryny, to wciąż nie jest to idealne porównania.
Aby móc określić, jak faktycznie smakuje, trzeba po prostu go spróbować. Dowiedz się, dlaczego warto pić sok pigwowy, a na pewno będziesz chciał go mieć w swoim codziennym menu!

Co możemy przygotować z pigwy
Wiemy już, że pigwa sama w sobie nie nadaje się do spożycia. Musi zostać odpowiednio przerobiona, by była smaczna i zdrowa. Sok z pigwy, to nie jedyny produkt, który możemy utworzyć z tego owocu!
Świetnie smakuje również marmolada z pigwy, która ma wielu fanów i nadaje się do ciast czy jako dodatek do kanapek. Pigwa sprawdza się także, jako baza do dżemów – są one bardzo oryginalne, intensywne i idealne na jesień czy zimę.
Popularna jest także nalewka z pigwy, która jest bardzo słodka i w smaku przypomina nieco tradycyjną cytrynówkę o charakterystycznym, lekko cierpkim posmaku, który nie jest zbyt mocno wyczuwalny.
Jak widzisz, pigwa ma wiele zastosowań, więc jeśli masz szansę przygotować coś z jej owoców, to nie wahaj się – ich smak oraz zdrowotne właściwości są warte włożenia w ich przygotowanie nieco pracy!

Sok z pigwy – zdrowotne właściwości
Sok z pigwy zawiera ogromną ilość witaminy C. To właśnie dzięki niej tak bardzo wzmacnia naszą odporność. Za sprawą witaminy C nasz układ immunologiczny działa bardziej efektywnie i chroni nas przed wieloma infekcjami.
Dodatkowo, jeśli już zapadniemy na jakąś infekcję, to o wiele szybciej z niej wyjdziemy! Zawarta w pigwie witamina B jest silnym wsparciem dla naszego układu nerwowego.
Dzięki niej możemy przywrócić naturalną równowagę naszego organizmu, zadbać o prawidłową regenerację czy nauczyć się radzić sobie ze stresem w naturalny sposób, bez farmakologicznych wspomagaczy. Witamina B jest bowiem niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Pierwiastki, znajdujące się w soku z pigwy
Pierwiastki stanowią elementy budulcowe naszego organizmu oraz wspierają podstawowe funkcje fizjologiczne naszego ciała, więc warto dbać o to, by mieć ich odpowiedni poziom we krwi.
Sok z pigwy jest świetnym źródłem takich pierwiastków, jak wapń, żelazo, potas, magnez czy miedź. Dzięki nim wesprzemy funkcjonowanie naszego serca, układu kostnego czy krwionośnego.
Warto pamiętać o tym, że magnez, zawarty w soku, jest wypłukiwany z naszego organizmu, kiedy pijemy duże ilości kofeiny. Jeśli więc pijesz sporo kawy i chcesz uniknąć jego niedoboru, to powinieneś częściej sięgać po pigwę!

Korzyści, płynące z picia soku z pigwy
Sok z pigwy wpływa nie tylko na zwiększenie odporności czy poprawę naszego samopoczucie, ale może również wspierać nasz układ trawienny! Substancje, zawarte w soku przyspieszają przemianę materii i łagodzą między innymi zgagę!
Napój wspiera organizm w walce z suchym kaszlem, pierwszymi objawami przeziębienie i grypy. Jest także domowym remedium na problemy z niestrawnością, więc warto o nim pamiętać podczas świąt czy rodzinnych uroczystości, kiedy jemy dość niezdrowo.
Sok z tego owocu świetnie sprawdza się także na problemy z wahaniami nastroju, spowodowanymi zmianą pogody czy jesiennym bądź wiosennym przesileniem. Warto o nim pamiętać w trudnych chwilach!

Skąd wziąć sok z pigwy
Sok z pigwy możemy kupić w każdym markecie! Jeśli jednak zależy nam na tym, aby był jak najwyższej jakości, to możemy udać się do sklepu ze zdrową żywnością czy sięgnąć do półki z produktami bio.
Najlepszym wyjściem wydaje się być samodzielne przygotowanie soku! Nie jest to wcale trudne i choć zajmie trochę czasu, to zarówno finansowo, jak i pod względem zdrowotnym, będzie się opłacało!

Sok z pigwy – przepis
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok z pigwy składa się z ogromnej ilości cukru, dlatego warto na niego uważać, jeśli mamy problem z gospodarką insulinową w naszym organizmie albo wtedy, gdy staramy się utrzymać szczupłą sylwetkę.
Wówczas należy ograniczać ilość spożywania soku do zaledwie 1-2 łyżeczek w ciągu dnia. Będzie ona wystarczająca, by wzmocnić całe ciało! Do przygotowania soku potrzebujemy 1 kilograma owoców pigwy oraz 1 kilograma cukru.
Owoce myjemy, płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Następnie umieszczamy w słoju, każdą warstwę posypując cukrem. Słój odstawiamy do ciemnego miejsca na 3 dobry.
Po tym czasie sok będzie gotowy! Będzie miał konsystencję syropu, który należy zlać do buteleczek i regularnie spożywać!