
Przepis na syrop z marchwi i miodu
Jak już wspominaliśmy przygotowanie syropu jest wyjątkowo szybkie i proste. Potrzebujemy zaledwie 500 gramów marchwi oraz 5 łyżek stołowych miodu. Warto sprawdzić jego skład i pochodzenie, ponieważ miody, sprzedawane w marketach, to niekiedy tylko rozpuszczony cukier.
Naszą marchew obieramy i kroimy na talarki. Dodajemy około 250 mililitrów wody i gotujemy na niewielkim gazie tak, by marchew zmiękła, ale się nie przypaliła. Wyjmujemy marchew i zgniatamy ją bądź ścieramy.
Kiedy wystygnie, łączymy ją z miodem. Całość umieszczamy w słoiczku bądź butelce na około 24 godziny. Po tym czasie nasze remedium na dolegliwości grypowe jest już gotowe.
Syrop z marchwi i miodu najlepiej spożywać w ilości około 4 łyżek dziennie. Już po 2 dniach zauważymy znaczną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia!