Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych dodatków do obiadu czy kolacji, używanymi wśród Polaków. Kiedy nadchodzi wiosna, każdy z nas zachwyca się ich delikatnym smakiem i aromatem. Jednak nasze pomysły na ziemniaki kończą się wraz z upływem kolejnych tygodni.
Po jakimś czasie nikt z nas nie ma już ochoty na kartofle, które są po prostu ugotowane w słonej wodzie. Wówczas stają się potrawą, po którą nie chcemy już sięgać. Nie musi tak być! Dzięki naszym pomysłom ziemniaki zawsze będą pyszne i zaskakująco dobre!

1. Pieczone ziemniaki
Zapewne większość z Was zna już dziesiątki przepisów na takie ziemniaki, ale w każdym z nich coś jest nie tak. Dzięki naszemu przepisowi pieczone ziemniaki będą pyszne, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Nie wierzysz? To wypróbuj nasz przepis!
Obieramy 1 kilogram ziemniaków i kroimy je w nieco większą kostkę. Nastawiamy 1 litr wody i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Wówczas dodajemy łyżkę soli i wrzucamy opłukane ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i przygotowujemy marynatę. Łączymy 3 łyżki oliwy z łyżką słodkiej papryczki, połową łyżeczki oregano i szczyptą soli. Wyjmujemy ziemniaki, łączymy je z marynatą i wkładamy do piekarnika na 35 minut.
Pomysły na ziemniaki z piekarnika są różne, ale uwierz nam – ten jest wspaniały! Takie ziemniaki mogą pełnić również funkcje dietetycznych frytek – wystarczy jedynie pokroić kartofle w paski zamiast w kostkę.

2. Perfekcyjne ziemniaki po szwedzku
Ziemniaki, przygotowane z tego przepisu nie tylko świetnie smakują, ale i efektywnie wyglądają. W związku z tym najlepiej przygotowywać je na rodzinne imprezy czy spotkania ze znajomymi. Na pewno wywrą pozytywne wrażenie na naszych gościach.
Pomysły na ziemniaki nie muszą być trudne do przygotowania! W tym wypadku wystarczy jedynie dokładnie umyć ziemniaki – najlepiej, żeby były to specjalne ziemniaki do pieczenia, czyli z cienką skórką.
Następnie nacinamy ziemniaki tak, jak byśmy chcieli zrobić z nich talarki, ale nie nacinamy do końcu. Tworzymy w ten sposób swego rodzaju harmoniką. Prószymy nasze ziemniaki solą i pieprzem oraz nacieramy je masłem.
Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200-210 stopni na 30 minut. Po tym czasie je wyjmujemy i ponownie nacieramy masłem, by miały kremową konsystencje. Wkładamy ponownie do piekarnika na 35 minut i gotowe – smaczne i piękne!

3. Ziemniaki w panierce
Ten przepis wydaje się być dosyć kontrowersyjny, ale zaufaj nam – są naprawdę smaczne. Dodatkowo, świetnie smakują podane bez mięsa. Wystarczy ulubiona sałatka ze świeżych warzyw czy domowy sos i gotowe.
Do przygotowania potrzebujemy 1 kilogram ziemniaków, 1 jajka, 150 gramów bułki tartej, 1 łyżeczki suszonej bazylii oraz szczypty oregano. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i podgotowujemy przez 15 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni i łączymy nasze przyprawy z bułką tartą. Po lekkim wystudzeniu ziemniaków obtaczamy je w jajku a następnie w bułce, połączonej z przyprawami. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pomysły na ziemniaki mogą być niekiedy bardziej angażujące, ale wówczas pełnią rolę pełnego, smacznego obiadu, do którego nie trzeba przygotowywać mięsa!

4. Pieczone ziemniaki z serem
To kolejny przepis z serii pomysły na ziemniaki z piekarnika. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do grilla czy podczas wspólnego oglądania meczu ze znajomymi. Najlepiej podawać je z kiełbaską z grilla, szaszłykami albo dobrym sosem czosnkowym.
Do ich przygotowania potrzebujemy 5 ziemniaków sporej wielkości. Kroimy je na pół. Kładziemy na płaskiej części a tę pół okrągłą nacinamy na głębokość 3-4 centymetrów, tworząc ponownie wachlarz. W utworzone luki wkładamy starty ser żółty bądź mozzarellę.
Całość sowicie prószymy solą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni na 40 minut. Po 20 minutach warto przykryć je papierem do pieczenia, by nadmiernie się nie spiekły. Możemy posypać ser wędzonym, podsmażonym boczkiem.

5. Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana, to idealny sposób na ziemniaki. Może stanowić zarówno dodatek do obiadu, pomysł na podwieczorek czy propozycję na grilla. Szybko się ją przygotowuje a jej smak na pewno pozytywnie zaskoczy naszych domowników i gości.
Do jej przygotowania potrzebujemy około kilograma ziemniaków, 270 gramów wędzonego boczku, 5 ogórków kiszonych lub konserwowych – w zależności od tego, jaki smak wolimy, 4 ugotowanych jaj, pęczka szczypiorku, 1 łyżki majonezu, 1 łyżki śmietany i łyżki musztardy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy do czasu, aż się zarumieni. Kroimy w drobną kostkę również ogórki, jajka a także szczypiorek.
Wszystkie składniki łączymy – ważne jednak, aby ziemniaki były zimne! Wówczas sałatka na dłużej zachowa świeżość. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Pomysły na ziemniaki mogą wydawać się banalne, ale ich smak zachwyca.

6. Puree ziemniaczane z serem
Prawdopodobnie każdy z nas zna smak ziemniaczanego puree. Jednak w tym wydaniu jest ono nieco zmodyfikowane przez co zasmakuje nawet największym niejadkom. Masz jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to spróbuj a sam się przekonasz, jakie to dobre!
Pomysły na ziemniaki i puree z nich są do siebie zbliżone, ale nasz jest wyjątkowy. Do jego przygotowania konieczne będzie użycie sera! Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujemy 200 gramów dowolnego sera żółtego. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy będą już miękkie odcedzamy je, dodajemy 40 gramów masła, starty ser żółty i ugniatamy. Najlepiej robić to dłuższą chwilę, by osiągnąć kremową konsystencję bez żadnych grudek. Mistrzowsko smakuje z mięsem, rybami, ale i z samą surówką. Smacznego!