
6. Puree ziemniaczane z serem
Prawdopodobnie każdy z nas zna smak ziemniaczanego puree. Jednak w tym wydaniu jest ono nieco zmodyfikowane przez co zasmakuje nawet największym niejadkom. Masz jakieś wątpliwości? Jeśli tak, to spróbuj a sam się przekonasz, jakie to dobre!
Pomysły na ziemniaki i puree z nich są do siebie zbliżone, ale nasz jest wyjątkowy. Do jego przygotowania konieczne będzie użycie sera! Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujemy 200 gramów dowolnego sera żółtego. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy będą już miękkie odcedzamy je, dodajemy 40 gramów masła, starty ser żółty i ugniatamy. Najlepiej robić to dłuższą chwilę, by osiągnąć kremową konsystencję bez żadnych grudek. Mistrzowsko smakuje z mięsem, rybami, ale i z samą surówką. Smacznego!