w , ,

TOP10: najdroższe produkty spożywcze

Arbuz na czarnym tle.
unsplash.com

Densuke – czarny arbuz prosto z Japonii

Najdroższe produkty spożywcze pochodzą z różnych zakątków świata i często są po prostu pewną odmianą standardowych produktów! Tak jest w tym wypadku – czarny arbuz różni się od standardowego właściwie jedynie kolorem.

Jest uprawiany na japońskiej wyspie Hokkaido i przez wielu jest uznawany za prawdziwy cud rolnictwa. Pewnego roku anonimowy nabywca kupił owoc, który ważył 8 kilogramów za niebagatelną sumę 18 tysięcy złotych!

Zobacz także:  Najgorsze objawy refluksu żołądkowego i jak je złagodzić, stosując siemię lniane

Taka kwota pozwoliłaby na zajadanie się zwyczajnymi, zielonymi arbuzami przez dziesiątki lat! Należy jednak odnotować, że był to swego rodzaju gest wsparcia dla rolników, którzy zajmują się uprawą. W rzeczywistości arbuz kosztuje kilkadziesiąt razy mniej.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.