Trujące potrawy – Przez żołądek do serca, to sentencja znana nie od dziś. Wielu się zgodzi, że jest to prawda. Jednak, czasami warto się zastanowić, co ląduje na talerzu. Jeśli nie chcesz umrzeć zajadając się potrawami, przedstawiamy 5, których należy unikać.
Rabarbar
Tego warzywa nie trzeba przedstawiać. Jak nie w rodzimym ogórku, to w supermarkecie, każdy go widział. Choć z pozoru może kojarzyć się z pysznym ciastem bądź kompotem, należy na niego uważać. A właściwie na jego liście. Zjedzenie tej części rośliny spowoduje pojawienie się kamieni w nerkach. Ponadto mogą pojawić się problemy z oddychaniem, palenie w ustach, w gardle, krwiomocz, wymioty oraz ból oczu. Wszystko za sprawą znajdujących się w liściach szczawianów.
Maniok
Liście i korzenie tej rośliny zawierają bardzo groźną toksynę- cyjanek. Zbyt duża ilość cyjanku może spowodować drgawki, utratę przytomności, a w konsekwencji śmierć. Następuje to w ciągu kilku minut. Spożywając maniok, przed spożyciem, należy go dokładnie umyć i odpowiednio przygotować.
Owoc durianu – trujące potrawy
Choć raczej znany jest jako najbardziej śmierdzący owoc świata, swoje miejsce zajmuje również w rankingu tych trujących. Zawiera dużo toksycznych nasion. Nieugotowany durian może zawierać cyklopropen. Ma wpływ na drożność dróg oddechowych, może powodować nudności i wymioty oraz pobudzenie. Nie należy go również łączyć z alkoholem, powoduje to gorsze rozkładanie się toksyn.
Morela
Można ją jeść, ale nie całą. Pestki należy usunąć. Zbyt duża ilość zjedzonych pestek moreli doprowadzi do śmierci. Trującym składnikiem są glikozydy cyjanogenne. Organizm zamienia to w cyjanek wodoru. A tej substancji nie trzeba ponownie przedstawiać.
Ryba Fugu
Dla tych nieco bardziej ekstremalnych, odradzamy spożywanie tej ryby. Można ją znaleźć w Japonii. Tetrodotoksyna, która jest w niej zawarta, gromadzi się w wątrobie i narządach rodnych ryb. Wszystko w rękach kucharza, który w odpowiedni sposób musi ją przygotować. W przypadku niepowodzenia, mamy do czynienia z substancją 1000 razy bardziej trującą niż cyjanek.