w , ,

Zdrowotne właściwości olejów, których używasz w kuchni

Olej z pestek dyni w otoczeniu dyń i jesiennych liści.
unsplash.com

Olej z pestek dyni

Jeśli nigdy nie próbowałeś oleju z pestek dyni, to zachęcą Cię do tego jego właściwości (a smak sprawi, że już nigdy z niego nie zrezygnujesz). Olej ten zawiera witaminy A, E, K oraz kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki temu chroni nasze serce, układ moczowy czy narządy wzroku!

Właściwości olejów są polecane zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Dla panów regularne spożywanie oleju z pestek dyni będzie wiązało się z dużą ilością nowych, silnych włosów, które z biegiem lat wypadają pod wpływem testosteronu.

Również paniom olej ten przysporzy nowych kosmyków i sprawi, że ich włosy będą mocne, lśniące i mniej łamliwe. Warto także regularnie korzystać w swojej kuchni z tego oleju w trakcie menopauzy. Zawarte w nim substancje pomagają łagodzić takie dolegliwości, jak kłopoty ze snem, nagłe uderzenia gorąca czy niekontrolowana potliwość.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.