Każdy z nas lubi czasami zjeść niezdrowie jedzenie. Jednak problem pojawia się wtedy, kiedy mamy na nie ochotę zbyt często. Niezdrowe jedzenie utrudnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zwiększa podatność na choroby. Słabej jakości jedzenie, pełne tłuszczy i cukrów prostych możemy w łatwy sposób zamienić na zdrowsze. Przedstawiamy listę produktów, które stanowią lepszy wybór!
Zamienniki niezdrowego jedzenia
Chleb

Kiedy wybieramy się do piekarni po pieczywo, najlepiej wtedy nie poprosić o chleb pszenny. Jasne pieczywo może być genetycznie modyfikowane i zawierać duże ilości glutenu i cukru. Kiedy decydujemy się na zakup chleba wybierzemy ten z dużo ilością ziaren. Będziemy wtedy pewni, że pieczywo zawiera mniej cukrów i zbędnych ulepszaczy smaku. Ciemne pieczywo stanowi zdrowe pożywienie dla dzieci i osób starszych.
Soki

Zrezygnuj z napojów, które mają dużo ilość substancji słodzących i polepszaczy smaku. Rób samodzielnie soki w domu. Mogą być zarówno owocowe jak i warzywne. Jeśli zaczniesz pić napoje, które sam przygotowujesz, zauważysz zdecydowaną poprawę kondycji twojej skóry.
Słodycze

Sięgając po sklepowe słodycze wiedz, że nadmiar cukrów, który w nich się znajduje najczęściej doprowadza do wczesnej otyłości. Rób słodycze w domu! Poniżej przedstawiamy przepis na zdrowe batony bananowe:
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki orzechów laskowych,
- dwie łyżki ksylitolu,
- 0,5 szklanki suszonych, pokrojonych daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
- szczypta soli,
Przygotowanie:
W dużej misce rozgnieć banany i dodaj płatki owsiane. Następnie dodaj pozostałe składniki. Rozłóż równomiernie masę na blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Gotowy blat batonowy pokrój na mniejsze kawałki.
Lody

Dzieci uwielbiają lody, jednak są także lubiane przez dorosłych. Ich także należy nie kupować, ponieważ znajdują się w nich liczne substancje chemiczne, które szkodzą naszemu zdrowiu. Dodatkowo do ich produkcji wykorzystywana jest ogromna ilość cukry, która wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli masz ochotę na lody, spróbuj zrobić je samemu w domu, wtedy będzie mieć pewność, że będą zdrowsze!