w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

5. W ich składzie znajdują się sztuczne aromaty

właściwości chipsów


Warto pamiętać, że im krótsza lista składników danego produktu, tym lepiej dla zdrowia. Dobrze jest porównać na przykład chipsy o naturalnym smaku, do tych o smaku cebulki, boczku czy papryki. Aby, otrzymać dany rodzaj smaku, producenci wykorzystują różne substancje. Zauważyć je można w składzie danego produktu.

Sztuczne aromaty nie wpływają korzystnie na zdrowie. Lepszym rozwiązaniem jest wybór chipsów bez dodatkowych aromatów, czyli te, które opierają się na trzech głównych składnikach, jakimi są ziemniaki, sól i olej. Nie warto wybierać chipsów o odmiennych smakach, gdyż aromat nie będzie miał nic wspólnego z danym produktem, którym mają pachnieć chipsy.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.