9. Unikaj cukru!

Z badań wynika, że cukier ma bardzo zły wpływ na funkcjonowanie naszej odporności. Okazuje się, że za pomocą cukru dochodzi do zwalczania białych krwinek, których funkcją w naszym organizmie jest zwalczanie patogenów, powodujących różnego rodzaju infekcje i ich przykre objawy.
Mimo tej wiedzy w naszej diecie jest wciąż ogromna ilość cukru – zarówno w czystej postaci cukru dodawanego do herbaty, jak i przerobionego, w postaci słodyczy, słodzonych napojów gazowanych czy sztucznie dosładzany soków! Działając w ten sposób silnie obniżamy naszą odporność i sami sobie szkodzimy.
Zamiast cukru lepiej sięgać po zdrowe przekąski takie, jak warzywa czy owoce. Jeśli jednak już zdecydujemy się na słodkie owoce, to warto pamiętać, że one także zawierają cukier! Trikiem wzmacniającym odporność będzie jedzenie owoców w umiarkowanych ilościach i jak najczęstsze zastępowanie ich warzywami!