w ,

Dlaczego nie jesz miodu? 20 niesamowitych właściwości miodu

właściwości miodu

Codzienne spożywanie miodu obniża cholesterol

Włączenie do diety miodu przynosi korzyści zdrowotne zarówno osobom zdrowym, jak i tym, które borykają się z zaburzeniami lipidowymi. Dowiedziono, że codzienne spożywanie miodu w ilości 70 g prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 3%, natomiast poziomu „złego”cholesterolu (LDL) o prawie 6%.

Zobacz także:  Co oznacza biały nalot na ogórkach? Lepiej to wiedzieć

Regularne spożywanie tego produktu pszczelego reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu. Przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, mobilizuje organizm do wytężonej lipolizy. Zapobiega też odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach. Miód działa przeciwmiażdżycowo i antyoksydacyjnie.

Czytaj także: Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.