w , ,

5 zdrowotnych właściwości kakao – pij je ze smakiem, bo warto

Kakao w kubku i na łyżeczce.

Kakao większość z nas kojarzy ze słodkim napojem, po który chętnie sięgaliśmy w dzieciństwie. Nie było nic lepszego w chłodny, jesienny czy zimowy dzień od ciepłego kakao z pianką.

Okazuje się, że właściwości kakao sprawiają, że warto pokochać je nie tylko za smak, ale i za to, że wydłuża nam życie! Jego wpływ na nasze zdrowie jest niesamowity i z każdą kolejną łyżeczką tego produktu, poprawiamy stan naszego organizmu.

Dowiedz się, jakie cechy ma kakao, a z pewnością będziesz częściej po nie sięgał. Pamiętaj jednak, by wybierać dobrej jakości kakao – bez dodatku dużej ilości cukru. Dobrym wyborem jest także gorzka czekolada.

Należy jednak zwracać uwagę na to, by zawierała co najmniej 70% kakao. Wówczas będzie jednocześnie smaczna, zdrowa oraz intensywna. Trudno będzie się powstrzymać od zjedzenia kolejnej kostki!

Kakao w kubkach.
unsplash.com

Kakao wspiera funkcjonowanie mózgu

W kakao znajduje się duża ilość witamin, ale i pierwiastków, które wspomagają funkcjonowanie całego organizmu. Znajdziemy w nim żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas czy cynk.

Takie połączenie składników odżywczych powoduje, że właściwości kakao doskonale wpływają na funkcjonowanie mózgu! Dzięki temu możemy o wiele szybciej się uczyć, regenerować i lepiej radzić sobie ze stresem.

Kakao jest także bogatym źródłem witamin A,C,E czy B. Dzięki nim wspieramy swój wzrok, odporność, dbamy o dobrą kondycję skóry i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zobacz także:  Pasta jajeczna Magdy Gessler – przepis na idealną pastę na śniadanie
Kakao w kubku.
unsplash.com

Właściwości kakao pobudzają nasz organizm niczym kawa

Dla wielu osób kawa, to niezbędny element udanego poranka. Okazuje się, że kakao może ją zastąpić. Są w nim zawarte substancje, które powodują wzrost energii, pobudzenie organizmu i przyspieszają reakcję na bodźce zewnętrzne.

Te właściwości kakao zawdzięcza kofeinie i teobrominie. Teobromina jest także doskonałym remedium na kaszel – pomaga go złagodzić, ponieważ oddziałuje na neurony czuciowe, powodujące odruch kaszlu. Może więc pomóc palaczom.

Zobacz także:  Australijski pocałunek – co oznacza i skąd się wzięło to określenie?

Oprócz tego, kakao pomaga w regeneracji organizmu. Zarówno po fizycznym, jak i psychicznym wysiłku. Powinni po nią sięgać zarówno sportowcy, jak i studenci czy uczniowie podczas intensywnej nauki.

Kakao i czekolada.
unsplash.com

Kakao w walce z nadwagą i otyłością

Choć trudno kojarzyć kakao, pełne z cukru, z odchudzaniem, to ten produkt w czystej postaci naprawdę może wspomóc walkę z nadmiernymi kilogramami. Warto jednak pamiętać o tym, by nie uzupełniać go o zbędne dodatki takie, jak cukier czy kolorowe pianki.

Jedna łyżeczka czystego kakao, to około 40 kalorii. Zawiera ogromną ilość magnezu. Dzięki temu właściwości kakao wspomagają kilkaset funkcji metabolicznych naszego organizmu. Pomagają także spalać tłuszcz!

Wszystko, dzięki temu, że kakao zawiera epikatechinę, która pobudza mięśnie i powoduje, że nadmierna ilość tkanki tłuszczowej jest spalana. To dobra wiadomości dla tych wszystkich, którzy są na diecie!

Zobacz także:  Niesamowicie pyszny i szybki przepis na filet z kurczaka w piekarniku
Kakao w kubku i czekoladowa babeczka.
unsplash.com

Kakao, jako remedium na choroby serca, cukrzycę czy nowotwory

Właściwości kakao powodują wydłużenie życia. Choć brzmi to, jak górnolotne hasło, to w rzeczywistości kakao może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz organizm i jego najważniejsze organy!

Nasze serce, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebuje takich pierwiastków, jak żelazo czy potas. Kakao nam ich dostarcza! Dzięki temu unikamy powstawania zakrzepów czy zatorów w układzie krwionośnym.

Zobacz także:  Wynaleziono plaster na lekooporne bakterie

Substancje, znajdujące się w kakao regulują również funkcjonowanie gospodarki insulinowej w organizmie. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych skoków poziomu glukozy, które negatywnie wpływają na naszą trzustkę czy wagę, którą wówczas trudno utrzymać.

Dodatkowo, kakao wspomaga także nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu hamuje ich rozwój, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jelit, prostaty czy żołądka.

Kakao.
unsplash.com

Kakao wspomaga funkcjonowanie pamięci u starszych osób

Wraz z wiekiem wiele funkcji naszego mózgu zaczyna być mniej wydajnych. Wiele osób ma problemy z pamięcią, uczeniem się czegoś nowego, a często także z wykonywaniem podstawowych funkcji, które niegdyś nie były problemem.

Właściwości kakao mogą zaradzić wielu nieprzyjemnym dolegliwościom, z jakimi zmagają się osoby po 50-tym roku życia. Naukowcy z CUMC przeprowadzili badanie, które pokazało, że po kilku miesiącach spożywania kakao, mózg 60-latków funkcjonował, jak mózg osób, mających około 40 lat.

To niezwykle satysfakcjonujący wynik, który powinien nas zachęcić do tego, by spożywać na co dzień kakao oraz do tego, by podawać je naszym bliski. Dzięki temu pomożemy im zachować zdrowie.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.