Cukier nie jest zdrowy i coraz częściej mówi się o tym, że powinniśmy uważać na jego ilość w naszej diecie. Jednak zdrowy cukier jest marzeniem wielu z nas. W końcu uwielbiamy słodki smak, którym możemy się rozkoszować w kawie czy herbacie.
Zastanawiamy się więc, który cukier najzdrowszy i najbezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Choć może się wydawać, że odpowiedź na to pytanie powinna być raczej prosta, to nic bardziej mylnego. Cukier stewia, cukier ksylitol, aspartam – to wiele rodzajów cukru, jednak żaden z nich nie jest doskonały.
Czy istnieje cukier najwyższej czystości, który jest nie tylko smaczny, bezpieczny, ale i zdrowy dla naszego organizmu? Poznaj fakty, które pomogą Ci dokonywać rozsądnych wyborów na zakupach, podczas gotowania czy podczas picia kawy, herbaty. Świadomość tych aspektów będzie pierwszym krokiem do zdrowia!

Zdrowy cukier – fakt czy mit
Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest właściwie niemożliwe. Wynika to z tego, że nasz organizm potrzebuje węglowodanów, by przekształcać je w energię, wykorzystywaną do pracy, nauki, aktywności fizycznych czy intelektualnych. Faktem jest jednak to, że zdrowy cukier, to w pewnym sensie mit.
Chodzi bowiem o to, że nawet najzdrowszy cukier na świecie może być dla nas szkodliwy. Nie chodzi bowiem o to, jaki konkretnie cukier będziemy spożywać, a na jakie ilości w związku z tym postawimy. Całkowita eliminacja cukrów prostych z diety wiązałaby się bowiem z całkowitą rezygnacją ze słodyczy, wielu soków, owoców czy deserów.
Trudno byłoby się na nią zdecydować. Nie chodzi bowiem o rozwiązania radykalne a chwilowe, lecz stopniowe i trwałe. Warto więc wybrać cukier najzdrowszy dla nas samych i odpowiadający naszym oczekiwaniom a następnie stosować go z umiarem.

Czy brązowy cukier, to cukier najwyższej jakości
Wiele osób uważa, że brązowy cukier, cukier trzcinowy, to najzdrowsze słodzidło, na jakie możemy się zdecydować w diecie. Czy rzeczywiście tak jest? Nie! Jest to kolejny mit, który stał się bardzo popularny. Wiele osób, będących na diecie uwierzyło bowiem, że jest on zdrowy i pomaga schudnąć.
Zdrowy cukier, jak przez wielu nazywany jest cukier brązowy, w rzeczywistości różni się od białego cukru głównie kolorem. Niektórzy przypisują mu także zdrowotne właściwości ze względu na obecność żelaza czy wapnia w składzie.
Jest to jednak kolejny mit, ponieważ w tym cukrze znajdują się jedynie śladowe ilości tych mikroskładników. Brązowy cukier może się jednak sprawdzić, jako cukier do wypieków, ponieważ może nadawać im delikatnej, orientalnej nuty. Nie jest to jednak słodzik idealny dla naszego zdrowia.

Cukier ksylitol pod lupą
Kolejnym pretendentem do tytułu zdrowego cukru jest ksylitol. Wiele osób zachwyca się ksylitolem czy erytrytolem, uważając je za doskonałą alternatywę dla tradycyjnego, szkodliwego i uzależniającego cukru. Jednak w rzeczywistości wcale nie są one tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać.
Przede wszystkim należy unikać ksylitolu w diecie dzieci, ponieważ to słodzidło w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. U najmłodszych będzie ono mogło się uruchomić znacznie szybciej niż w przypadku osób dorosłych.
Jednak z dietetycznego punktu widzenia, erytrytol jest ciekawą opcją. Jeśli zastanawiasz się, ile kalorii ma cukier, to ten tradycyjny, w 100 gramach dostarcza około 400 kalorii. Ksylitol niespełna 240. Dzięki temu nie przyczynia się do nadwagi czy otyłości tak bardzo, jak biały czy brązowy cukier.

Miód – cukier do wypieków i herbaty, czy do niczego
Miód w Polsce uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. I faktycznie tak jest, ale pod warunkiem, że wiemy, jak prawidłowo go używać. Większość osób pozbawia jednak miód wszystkich substancji odżywczych, wystawiając go na kontakt z wysoką temperaturą.
Jeśli chcemy, by miód stanowił zdrowy cukier, powinniśmy pamiętać, że jeśli temperatura substancji, do których go dodamy, przekroczy 40 stopni, to produkt ten straci wszystkie swoje właściwości odżwycze.
Jeśli więc przygotowujesz zimową herbatę i marzysz o tym, by była dawką zdrowia, to musisz ją ostudzić, nim dodasz miód. Dodając miód do wypieków również nie sprawiamy, że są one zdrowe – mają jedynie inny smak. Odżywcze substancje miodu zostają bowiem zneutralizowane, a słodki syrop staje się zwyczajnym, niezdrowym cukrem.

Stewia cukier, czyli naturalnie nie zawsze znaczy dobrze
Stewia, uważana jest za zdrowy cukier, ponieważ ma w pełni naturalne pochodzenie. Okazuje się jednak, że jej wysokie stężenie w organizmie powoduje wzrost trójglicerydów we krwi, co nie sprzyja poprawie zdrowia.
Jeśli chcesz znaleźć zdrowy cukier, to z pewnością stewia nim nie będzie. Dodatkowo warto pamiętać, że cukier, mimo naturalnego pochodzenia, jest poddawany silnym procesom przetwórczym, więc kiedy przyjmuje postać tabletek, których używamy, jako słodzików, nie jest już tak naturalny.
Jej smak również wzbudza wiele wątpliwości, ponieważ w odróżnieniu od erytrytolu, ksylitolu czy cukru brązowego, stewia pozostawia w wypiekach, deserach czy napojach dość charakterystyczny, niekoniecznie przyjemny posmak.

Czym najlepiej zastąpić cukier
Jak się okazuje cukier najwyższej jakości, to wcale nie oczywisty wybór. Każdy z zamienników cukru oraz zwykły, biały cukier mają swoje wady. Ostatecznie w naszym organizmie cukry te rozkładają się do podobnych cząsteczek, uzależniając organizm bądź upośledzając pracę poszczególnych organów.
Jeśli więc chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia, to staraj się nie przekraczać zalecanego spożycia cukru, które według Światowej Organizacji Zdrowia nie powinno przekraczał 10% naszego dziennego zapotrzebowania. Poznaj także domowe sposoby na obniżenie poziomu cukru we krwi!
W pełni zdrowy cukier nie istnieje. Cukier najwyższej czystości – rafinada, to wciąż zwykły cukier buraczany. Jednak stosowanie cukru w ilościach, nie przekraczających zalecanych norm, nie będzie powodowało chronicznego zmęczenia, otyłości, nadwagi czy chorób układu krążenia.