w ,

Powody, dlaczego warto jeść awokado!

Powody, dlaczego warto jeść awokado!

Awokado, króluje na talerzach już od dłuższego czasu. Moda na ten zielony owoc nie maleje. Nie wszyscy jednak wiedzą, dlaczego warto je wybrać. Przekonaj się sam.

Powody, dlaczego warto jeść awokado!
dlaczego warto jeść awokado?
Zobacz także:  Czy smażenie na maśle jest zdrowe? Znamy odpowiedź!

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado powodują uczucie sytości. Dzięki temu przyspiesza proces metabolizmu a masa ciała zmniejsza się.

Potas

Potas w nim zawarty pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dotlenia go, usprawnia koncentrację oraz procesy myślowe. Tyrozyna oddziaływuje na procesy zapamiętywania. Może spowalniać utratę pamięci.

Zobacz także:  Masz pestkę awokado? Posadź własne drzewko - zobacz jak

Szybsze przyswajanie składników odżywczych

Awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze. Pozwala przeobrazić witaminę A w jej czystą postać. Ta z kolei wpływa na zdrowie skóry i pracę układu immunologicznego. Ponadto pozwala oczyścić organizm z toksyn.

Cholesterol

Zielony owoc przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Poprawia stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów.

Ciśnienie krwi

Obniża ciśnienie krwi. U osób z nadciśnieniem krwi jest to szczególnie ważne. Ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24%.

Zobacz także:  Nasz organizm może samodzielnie pokonać wirusa HIV

Kwas foliowy

Zawarte w awokado związki ulegają przemianie w kwas foliowy. Ten, odpowiedzialny jest za: przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek i usprawnia układ pokarmowy.

Hormony szczęścia

Kwas foliowy pomaga również w produkcji hormonów szczęścia- serotoniny i noradrenaliny. Pozwala to na uspokojenie, a z drugiej strony na aktywność w ciągu dnia.

Zobacz także:  Dlaczego Polacy powinni szczególnie teraz dbać o dotlenienie swojego mózgu?

Luteina

Awokado to źródło luteiny. Chroni ona oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Inny zawarty w owocu przeciwutleniacz to glutation. Wspiera wątrobę i system nerwowy.

Cynk

Cynk, który zawarty jest w owoce chroni przed problemami z prostatą. Może pozytywnie wpływać na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty a nawet raka piersi.

Zobacz także:  Ile mamy włosów na głowie? Wiele osób nie umie odpowiedzieć na to pytanie

Napisane przez Natalia Lewandowska

Studentka dietetyki, pełna pasji do sportu i zdrowego odżywiania. Jej entuzjazm wobec aktywnego trybu życia sprawia, że regularnie angażuje się w różnorodne formy aktywności fizycznej. Jednak to jej fascynacja kuchnią z całego świata wyróżnia ją spośród innych. Nie tylko kocha gotować, ale także eksperymentuje z nowymi składnikami i technikami gotowania, by odkrywać różnorodność smaków i wartości odżywcze. Jej determinacja i chęć dzielenia się wiedzą czynią ją inspiracją dla innych, zachęcając do podejmowania zdrowszych wyborów żywieniowych i aktywnościowych.