
Czerwone mięso – zbyt duża ilość tłuszczu oraz białka przed snem
Czerwone mięso może świetnie się sprawdzić, jako zdrowy obiad, ale nie jako kolacja. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że zawiera ono ogromną ilość kalorii, które będzie trudna do strawienia i przyswojenia dla naszego organizmu nocą.
To właśnie dlatego czerwone mięso znajduje się na liście tego, czego nie jeść na noc. Znajdujący się w nim tłuszcz z pewnością nie ułatwi nam procesu zasypiania i sprawi, że będziemy przewracać się z boku na bok, nie mając pojęcia, jak sobie pomóc.
Jeśli mamy ochotę na zjedzenie soczystego steka przed snem, to powinniśmy poczekać później ze snem około 3-4 godzin. Warto jednak pamiętać, że posiłki białkowo-tłuszczowe pozostawiają uczucie sytości na wiele godzin.
Choć na ogół jest to zaleta tego rodzaju modelu żywienia, to przed snem może stanowić niemałą wadę. Jeśli jednak rozsądnie rozplanujemy posiłki w ciągu dnia, to powinno nam się udać poradzić sobie z tak duża ilością kalorii przed pójściem spać.