Jogurt to dobry sposób na śniadanie czy przekąskę. Okazuje się też, że jedzenie jogurtów ma pozytywny wpływ na zdrowie. Mają one wiele białka i witamin, np. B12 oraz sporą ilość wapnia. Produkty te są świetne na jelita, mikrobiom, a więc i na odporność.
Nie bez znaczenia jest tu jednak rodzaj jogurtu. Pamiętajmy, by wybierać jogurty bez zbędnych dodatków. Mogą być to jogurty naturalne, greckie czy jogurty typu islandzkiego. Choć na rynku pojawia się coraz więcej jogurtów owocowych bez dodatku cukru, to wciąż najlepiej jest dodać owoce do jogurtu naturalnego, z uwagi na to, że w gotowym jogurcie tych owoców jest znikoma ilość. Dlaczego warto jeść jogurty?
Czy jogurt jest zdrowy?
Poprawiają ciśnienie
Badania pokazują, że regularne spożywanie jogurtów zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia. I to nawet o 20-30 proc. Bakterie znajdujące się w naszym organizmie mają bowiem wpływ na poziom cholesterolu.
To z kolei działa na trawienie oraz gruczoły i gospodarkę hormonalną organizmu, których prawidłowa praca przekłada się na poziom naszego ciśnienia. Jeśli chcemy mieć ciśnienie w normie, to wspomóżmy się jogurtami.
Pozwalają zachować szczupłą sylwetkę
Jogurty dbają też o figurę. I to nie tylko te „specjalne” jogurty odchudzające. Wystarczy, że będziemy jeść te tradycyjne i naturalne. Badacze odkryli, że jedzenie co najmniej jednego małego kubka jogurtu dziennie zmniejszało ryzyko pojawienia się otyłości aż o 19 proc!
Co ciekawe, osoby jedzące głównie dania kuchni śródziemnomorskiej oraz jogurty są aż o 36 proc. rzadziej otyli. Zaleca się więc jedzenie jogurtów zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.
Dbają o odporność
To, że jogurty dbają o odporność jest prawdopodobnie najbardziej znaną korzyścią płynącą z jedzenia ich. Jogurt jest naturalnym probiotykiem, a więc dzięki niemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym podawali bakterię Lactobacillus reuteri (występującą, m.in w jogurtach ) robotnikom.
W rezultacie chorowali oni niemal aż o połowę rzadziej niż pozostali. Bogata flora bakteryjna skraca czas trwania przeziębienia oraz w pewnym stopniu zmniejsza także ryzyko jego wystąpienia. Wynika z tego, że jeśli chcemy być zdrowi, to powinniśmy sięgać po przetwory mleczne.
Pomagają utrzymać dobry nastrój
Mikrobiom ma znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Uważa się, że wpływa na poziom neuroprzekaźników, czyli, np. serotoniny oraz dopaminy.
Zdrowa dieta, do której należy także jogurt i inne produkty mleczne, poprawia nasze samopoczucie i sprawia, że lepiej funkcjonujemy. Zdrowy mikrobiom równa się dobry nastrój.
Zapobiegają cukrzycy
Jak potwierdziły badania naukowe, istnieje związek między jedzeniem jogurtów a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. Choć nie jest pewne dlaczego tak się dzieje, ci którzy jedli jogurty regularnie chorowali o 18 proc. rzadziej.
Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że probiotyki poprawiają trawienie cukrów. Jeśli więc chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na jedną z chorób cywilizacyjnych obecnych czasów, częściej sięgaj po jogurty.