Masło zawiera tłuszcze nasycone. Wielu dietetyków zaleca, by je ograniczyć, w celu unikania chorób układu krążenia i chorób serca. Jak jest naprawdę? Czy masło szkodzi czy to kolejny mit żywieniowy?
Czy masło jest zdrowe?
Ancel Keys w słynnym ,,Badaniu Siedmiu Krajów’’ z roku 1970 ma swój niemały udział w negatywnej sławie masła. Celem badania było porównanie stanu zdrowia 12 700 mężczyzn w średnim wieku z: Włoch, Grecji, Jugosławii, Finlandii, Holandii, Japonii i Stanów Zjednoczonych. Wyniki badań umożliwiły postawienie diagnozy. Wszystko wskazywało na to, że pomiędzy wzrostem zgonów z powodu chorób serca a dużą ilością spożywanego masło istnieje zależność.
Badania
Badanie to, jest jednak niedoskonałe. Kraje, które zostały wzięte pod uwagę, faktycznie są tymi, w których spożywana ilość tłuszczy nasyconych była wysoka. Nie wzięto pod uwagę ludności spożywającej duże ilości masła, ale która nie chorowała na choroby serca, ani tej, w której choroby występowały, ale nie miały związku ze spożyciem tłuszczy.
Ograniczenie masła
Ograniczenie uczestnictwa masła w codziennej diecie przyczynia się do zmniejszenia obecności cholesterolu w surowicy. Nie ma jednak związku z liczbą zgonów wywołanymi chorobami serca. Najnowsze badania potwierdzają, że masło nie jest szkodliwym produktem. Negatywnie na zdrowie wpływa ilość, którą się spożywa.