Dieta a stres, to zagadnienie, które coraz częściej poruszają zarówno lekarze podstawowej opieki zdrowotnej, psycholodzy, jak i dietetycy. Coraz więcej mówi się bowiem o tym, że nie powinniśmy traktować jedzenia jedynie, jako paliwa energetycznego czy przyjemności.
Zgodnie z myślą Hipokratesa jedzenie może być lekarstwem, a lekarstwo może być jedzeniem. Co to oznacza? Że z wielu schorzeń możemy wyleczyć się za pomocą odpowiedniego żywienia. Nawet w kontekście naszych nerwów wydaje się ono być wyjątkowo cenne.
Depresja, nerwica, stany lękowe – coraz więcej osób się z nimi zmaga, szukając pomocy u specjalistów. Tymczasem duża część z nich apeluje, że mogą one się nasilać bądź w ogóle występować z powodu niedoborów w naszym organizmie!

Witaminy a układ nerwowy
Od dłuższego czasu eksperci z dziedziny naszego zdrowia apelują o to, byśmy zaczęli bardziej zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach i czy nasza dieta jest odpowiednio urozmaicona. Dieta a stres, to coraz częstszy temat dyskusji między naukowcami.
Wykazali oni, że osoby, które zmagają się z depresją bardzo często cierpią na niedobory witaminy D3 oraz B3. Jest to związane z tym, że witaminy z grupy B są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Gdy występują jakieś niedobory, to może dojść do takich schorzeń, jak drętwienie kończyn, zaburzenia czucia czy pamięci. W związku z niedoborem witaminy B1 pojawiają się także takie schorzenia, jak zapalenie nerwów czy skurcze mięśni. Z kolei witamina D wpływa na pracę całego naszego organizmu.

Witaminy a stres
Co ważne, witaminy z grupy B – szczególnie witamina B1 – posiadają właściwości przeciwbólowe, łagodzące uczucie bólu. Pomagają łagodzić nie tylko sam ból, ale i zawroty głowy.
Dieta a stres i jego wpływ na nasze zdrowie są łatwo zauważalne. Przykładowo, w związku z niedoborem witaminy B2 bardzo szybko zauważymy pogorszenie naszego zdrowia, kondycji oraz samopoczucia.
Symptomami, które powinny nas zaniepokoić w pierwszej kolejności są bóle pleców – niezwiązane z żadnym innym schorzeniem oraz często pojawiające się i nawracające zajady.

Jak uzupełnić niedobory witamin z grupy B
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że najlepiej dostarczać naszemu organizmowi witamin, które znajdziemy w pożywieniu. Są one najlepiej przyswajalne i tolerowane przez nasz organizm.
Witaminę B1 znajdziemy w kaszach, naturalnym brązowym ryżu czy wątróbce. Przy niedoborach tej witaminy wskazane jest także spożywanie dużej ilości nasion, drożdży oraz różnego rodzaju ziaren (pestek dyni, słonecznika).
W przypadku niedoborów witaminy B2 powinniśmy postawić na mięso, wędliny – zarówno drobiowe, jak i wieprzowe, ziemniaki, fasolę, soję czy groch. Poza tym powinniśmy także dbać o to, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, w których rozpuszczają się witaminy.

Dieta a stres – hormony szczęścia
Dieta a stres, to zagadnienie, które ma ogromne znaczenie w kontekście naszego dobrego samopoczucia. Jeśli zależy nam na tym, aby czuć się dobrze, to powinniśmy wspomagać produkcję hormonów szczęścia w naszym organizmie.
Możemy z powodzeniem tego dokonać za pomocą odpowiedniego pożywienia. Najlepiej postawić tutaj na witaminę B6, która uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia, czyli dopaminy i serotoniny. Odpowiedni poziom serotoniny zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję – warto o tym pamiętać!
Niezwykle ważna jest także witamina B12, której niedobór może skutkować wystąpieniem apatii czy spadkiem nastroju. Witaminę B6 znajdziemy na przykład w nasionach słonecznika czy w szafranie a witaminę B12 szczególnie w mięsie, rybach czy jajkach.

Niezbędny magnez
Większość z nas kojarzy niedobór magnezu z drżeniem powieki. Tak naprawdę nie jest to jednak najpoważniejszy objaw braku tej substancji w naszym organizmie. Magnez reguluje bowiem pracę naszego serca czy układu kostnego.
Jego niedobór jest więc bardzo szybko zauważalny w naszym organizmie, ale często mylimy go z innymi chorobami i nie leczymy źródła problemu. Dieta a stres, to zagadnienie, które ma ogromny związek z niedoborem magnezu.
Może on bowiem skutkować kłopotami z koncentracją czy ostrymi stanami lękowymi. Aby zadbać o odpowiedni poziom magnezu powinniśmy spożywać dużą ilość kasz, płatków owsianych, otrębów, orzechów włoskich, migdałów czy jabłek.

Dlaczego niedobór magnezu jest tak powszechny
Mogłoby się wydawać, że skoro magnez występuje w tak dużej ilości produktów, to mało kto ma problemy z jego niedoborem. Otóż jest zupełnie inaczej! Wynika to z faktu, że wiele substancji obniża poziom wchłanialności magnezu.
Może się do tego przyczynić przyjmowanie niektórych leków czy też terapia hormonalna, stosowanie antykoncepcji. Z kolei magnez, który znajduje się w pożywieniu wchłania się szacunkowo jedynie w około 40%.
Warto zdawać sobie również sprawę z tego, że w wielu produktach znajduje się kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie magnezu z pożywienia. Jego wchłanianie jest utrudniane także przez nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w tłustych mięsach czy serach.

Jak zwiększyć wchłanialność magnezu
Co ważne, istnieją sposoby na to, aby zwiększyć wchłanialność magnezu. Dzięki temu dieta a stres staną się zagadnieniem, które nie będzie dla nas aż tak problematyczne, jak dotychczas.
Aby to było możliwe powinniśmy starać się o to, by przyjmować jak największą ilość witaminy B6, która znajduje się między innymi w awokado, szpinaku czy soi. Najlepiej łączyć produkty bogate w magnez z tymi, w których znajduje się duża ilość witaminy B6.
Możemy wiec przygotować smaczny, odżywczy i jednoczenie słodki koktajl. Wystarczy połączyć banana, pół awokado i garść szpinaku. Zyskamy nie tylko zdrowie, ale i uczucie sytości, które na wiele godzin pozwoli nam zapomnieć o głodzie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy omega-3, które są jednocześnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, bardzo dobrze wpływają na nasz organizm w kontekście stresu. Wspomagają one pracę naszego mózgu i pomagają uniknąć problemów z odpornością czy pracą naszego serca.
Dieta a stres, to poważny problem w kontekście nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich wytwarzać. Musimy więc dostarczać ich sobie z zewnętrz, za pomocą pożywienia.
Co ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo szeroki wpływ na nasze zdrowie. Dbają o układ hormonalny, serce, odporność, ale i pomagają nam się starzeć. Zapobiegają rozwojowi Alzheimera czy choroby Parkinsona, co jest częstym schorzeniem – zwłaszcza wśród osób starszych.

Skąd pozyskiwać kwasy omega-3
Jest wiele źródeł kwasów omega-3, ale szczególnie dużo znajdziemy ich w diecie śródziemnomorskiej, która jest bogata w ryby – łosoś, śledź czy pstrąg tęczowy, to doskonałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Znajdziemy je także w algach morskich, owocach morza czy dobrej jakości oliwie z oliwek. Aby zadbać o prawidłowy poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych wiele osób decyduje się również na suplementację tranu.
Jeśli zadbamy kompleksowo o odpowiedni poziom witaminy D3, witamin z grupy B, magnezu oraz kwasów omega-3, to przez długie lata będziemy mogli cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i dobrym samopoczuciem, doskonale radząc sobie ze stresem.