Jabłka to owoce bogate w cenne właściwości odżywcze, których dostarczenie organizmowi przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Najlepsze są te dojrzewające w promieniach słońca, w rodzinnych sadach, bez dodatku sztucznych nawozów. Niestety, tylko nieliczni mają okazję cieszyć się takimi naturalnymi owocami.
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jabłko klei się do rąk, kiedy kupujesz je w supermarkecie? Ta nieprzyjemna właściwość nie dotyczy bowiem jabłek prosto z sadu lub z lokalnego targu. Skąd zatem bierze się ta kleistość owoców z marketów?
Większość konsumentów wybiera wygodę i kupuje jabłka w supermarketach, zamiast u lokalnych rolników. Choć pozornie jest to korzystniejsze rozwiązanie, pozwalające zaoszczędzić czas, to w rzeczywistości niesie za sobą ukryte konsekwencje. Otóż jabłka z dużych sklepów są poddawane specjalnym zabiegom, mającym na celu przedłużenie ich trwałości oraz nadanie bardziej apetycznego wyglądu.
Te zabiegi sprawiają, że owoce pokrywane są warstwą substancji, która nadaje im nienaturalną, lepką konsystencję. W przeciwieństwie do naturalnych jabłek z sadów, te z supermarketów tracą cenne właściwości odżywcze na rzecz sztucznego przedłużania trwałości. Warto zatem wspierać lokalnych producentów, by cieszyć się pełnią zdrowotnych dobrodziejstw, jakie niosą ze sobą naturalne jabłka.
Co sprawia, że jabłka są lepkie
Na lepkość jabłek ma wpływ powłoka, która zostaje na nie nałożona przez producenta. Najczęściej jest to naturalna żywica, do której pozyskania przyczyniają się insekty. W rzeczywistości owa powłoka, to po prostu ich odchody. W branży sadowniczej tego rodzaju materiał nazywany jest szelakiem.
Kiedy już wiemy, dlaczego jabłko klei się do rąk, zaczynamy się zastanawiać czy na pewno chcemy je zjeść! Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu słodkie, soczyste jabłko zostaje pokryte odchodami insektów. I czas pryska. Nie brzmi apetycznie i zachęcająco.
Lepiej o tym nie myśleć, jeśli nie chcemy stracić zamiłowania do zdrowego odżywiania! Lepkość jabłek jest więc spowodowana bezpośrednio przed proces przygotowania owoców do sprzedaży. Co ważne, nie jest on przypadkowy. Producent działa celowe.
Dlaczego lepka powłoka jest nakłada na jabłko
Tego rodzaju zabieg ma właściwie jeden cel. Chodzi o to, by jabłka prezentowały się idealnie, nieskazitelnie i przyciągały uwagę klientów, chcących zrobić zakupy. To wydaje się być oczywiste i uzasadnione. W końcu chodzi o to, żeby sprzedać jak najwięcej i móc na tym zarobić.
Dziwi jednak fakt, że klienci zamiast wybierać jabłka, wyglądające o wiele naturalniej, sięgają po te polerowane, bez najmniejszej skazy. Dlaczego tak się dzieje? Wydaje się, że jest to spowodowane tym, że chcemy żyć w coraz bardziej wyidealizowanym świecie, gdzie nawet owoce nie mają prawa odstawać od ogólnie przyjętych norm.
Dlaczego jabłko klei się do rąk? Bo klienci oczekują, że będzie perfekcyjne! Rynek działa tak, że znajduje się na nim właściwie tylko to, na co aktualnie jest zapotrzebowanie. Jeśli idealne, choć pokryte odchodami insektów, owoce się sprzedają, to każdy może je mieć.
Jak perfekcyjne jabłka wpływają na nasze zdrowie
Jabłka są pełne witamin i przeciwutleniaczy, więc warto jeść ich jak najwięcej. Prawda jest jednak taka, że tych polerowanych lepiej unikać. Wosk, używany do ich nabłyszczania pochodzi z odchodów insektów bądź z liści palm, występujących w Brazylii.
Zdecydowanie nie są to produkty, które powinniśmy jeść. Najlepiej obrazuje to fakt, że oprócz tego, że są dodawane do żywności, stosuje się je również przy nabłyszczaniu samochodów czy tworzeniu produktów do mycia i nabłyszczania podłóg.
Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jabłko klei się do rąk i czy powinieneś je kupować, to nasze informacje dadzą Ci odpowiedź. Perfekcyjne owoce bez skazy nie są pozyskiwane naturalnie – do ich produkcji wykorzystuje się pestycydy, które zatruwają sam owoc oraz środowisko.
W naszym organizmie mogą doprowadzić do poważnych chorób układu pokarmowego a nawet do rozwoju nowotworów. Takie owoce mogą nie stanowić źródła wartości odżywczych dla nas a jedynie truciznę dla naszego ciała!
Zatrute jabłka – co zrobić, by nie narażać siebie i swojej rodziny na pogorszenie zdrowia
Postawić na naturalnie pozyskiwane owoce! Jabłonie są powszechnie uprawiane w Polsce, dlatego nie powinno być problemu z tym, by znaleźć w swojej okolic kogoś, kto zajmuje się sprzedażą ich owoców. Często zdarza się, że są one nie tylko zdrowsze, ale i tańsze od tych polerowanych.
Przy okazji będziemy mieli również szansę, by wesprzeć lokalnych przedsiębiorców. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to powinniśmy pamiętać o tym, by za każdym razem dokładnie i uważnie myć owoce czy warzywa zanim je spożyjemy.
Jeśli wprowadzimy nawyk mycia owoców, to pytanie dlaczego jabłko klei się do rąk, nie będzie nas dotyczyło. Pod wpływem wody dojdzie bowiem do rozpuszczenia woskowej powłoki. W ramach bezpieczeństwa warto również obrać owoce ze skórki, choć utracą wówczas część zdrowotnych właściwości.