w ,

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Kiełki pszenicy

pszenica

Większość z nas pszenicę kojarzy pod postacią mąki a nie pestek w diecie! Jest to jednak błędne założenie, ponieważ ze względu na wartości odżywcze kiełków pszenicy warto je włączyć do swojej diety. Są bogatym źródłem błonnika. Tym samym usprawniają funkcjonowanie całego układu pokarmowego, sprawiają, że tłuszcz o wiele trudniej odkłada się w tkankach naszego organizmu a nasz system odpornościowy funkcjonuje znacznie sprawniej i wydajniej.

Kiełki pszenicy zawierają także witaminy A, B, C i E – dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszej skóry oraz układu kostnego. Kiełki pszenicy pomogą nam opóźnić procesy starzenia i będą pozytywnie wpływały na funkcjonowanie naszego mózgu. Dodatkowo, zawarte w nich potas i żelazo wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego! 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.