Jalapeno, to niepozorne, zielone papryczki. Są niewielkie, okrągłe, ale ich kształt zwęża się ku spiczastemu zakończeniu. Choć nie należą do najpopularniejszych warzyw, po jakie sięgamy, to warto je jeść!
Są nie tylko ciekawym urozmaiceniem w kuchni, ale i sporą dawką substancji odżywczych. Znacznie zmieniają także smak potraw. Jeśli chcemy spróbować czegoś orientalnego, oryginalnego, to jest to coś dla nas.
Papryczki są również stosunkowo łatwo dostępne i ich popularność coraz bardziej wzrasta. Na rynku znajdziemy wiele słonych przekąsek o smaku jalapeno, popularnego burgera w McDonald czy chipotle.
Są to uwędzone papryczki, które mają niezwykły, rzadko spotykany smak, którym możemy zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół. Warto otworzyć się na ten aromat, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Papryczki jalapeno – jaki mają smak
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że papryczki jalapeno nie należą do łagodnych papryk. Jest to bowiem odmiana papryczki chili. Nie jest tak ostra, jak standardowe chili, ale warto wiedzieć, że to nie warzywo dla tych, którzy lubią łagodne, delikatne smaki czy dla dzieci.
Papryczki są uznawane za średnio bądź lekko ostrne. Oczywiście warto zdawać sobie sprawę z tego, że każdy z nas ma swój gust. To, co dla jednych jest lekko ostre, dla innych może być już niejadalne.
Warto pamiętać także o tym, że najostrzejsze w paprykach są ich pestki. Jeśli więc chcemy uniknąć nieprzyjemnego, ostrego smaku, to warto je omijać. Na wszelki wypadek, dobrze mieć też przy sobie mleko bądź kefir do popicia.
Sprawdź teraz, jakie właściwości zdrowotne mają papryczki. Być może okaże się, że ze względu na nie, pokochasz smak tego specyficznego warzywa!

Papryczki jalapeno a odchudzanie
Papryczki jalapeno, to produkty, którymi może zainteresować się każda osoba, będąca na diecie. Zawierają bowiem substancję, która wspomaga proces odchudzania. Jest to błonnik.
Jego zawartość w warzywie sprawia, że tuż po spożyciu i wypiciu odpowiedniej ilości wody, błonnik pęcznieje w naszym żołądku. Dzięki temu na wiele godzin zapominamy o uczuciu głody czy sięganiu po zbędne przekąski.
Papryczki zawierają także niewielką ilość kalorii a możemy z nich przygotować naprawdę dobre dania! Dla smakoszy mogą być przekąską samą w sobie a dla tych, którzy lubią gotować, będą pasowały do różnego rodzaju mięs, sosów czy zup.

Jalapeno, to bomba witaminowa dla naszego organizmu
Witaminy są niezbędne do prawidłowego i komfortowego funkcjonowania naszego organizmu. Papryczki jalapeno są ich doskonałym źródłem. Zawierają bowiem witaminy A,B,C oraz K.
Dzięki temu świetnie wpływają na nasz wzrok, układ nerwowy, odporność, krzepliwość krwi czy funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Papryczki zawierają także takie pierwiastki, jak miedź czy potas. Dzięki temu wspierają funkcjonowanie naszego mózgu oraz serca. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że są naprawdę niezwykłe!

Wpływ papryczek jalapeno na nasz organizm
Choć część ze zdrowotnych właściwości papryczek nie została udowodniona naukowo, to na podstawie opinii osób, które je spożywają, możemy im przypisać część z nich. Uważa się, że papryczki jalapeno wpływają łagodząco na reumatoidalne zapalenie stawów.
Mogą więc być naturalnym remedium na tę bolesną oraz nieprzyjemną dolegliwość. Papryczki zawierają kapsaicynę, która ma wywoływać nadwrażliwość receptorów bólu, przez co ból staje się dla nas nieodczuwalny.
Papryczki łagodzą stres oksydacyjny, czyli stan zakłócenia równowagi między produktami metabolicznymi. Dzięki temu chronią nasze jelita oraz żołądek przed zmianami chorobowymi.
Okazuje się także, że papryczki mogą korzystnie wpływać na organizm osób, cierpiących na cukrzycę. Zawarte w nich substancje biorą udział w regulowaniu stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu gospodarka glukozowo-insulinowo zachowuje równowagę.