Rak, to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie! Szacuje się, że na tego rodzaju schorzenie każdego roku umiera około 10 milionów osób. W samej Polsce walkę z nowotworem każdego roku przegrywa około 100 tysięcy osób.
Istnieją jednak sposoby, by chociaż częściowo zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na raka. Owoce antyrakowe sprawiają, że możemy zwiększyć swoje poczucie bezpieczeństwa i sprawić, że wzrosną nasze szanse na całkowite zdrowie!
Dzięki poszczególnym właściwościom owoców, możemy każdego dnia dostarczać sobie wielu witamin i cennych składników odżywczych, które przyczynią się do poprawy naszego stanu zdrowia!

Arbuz – bogate źródło likopenu
Arbuz jest niezwykle bogatym źródłem likopenu – składniku, który ma niezwykle pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu! Owoce antyrakowe, takie jak arbuz, mogą na wielu płaszczyznach przyczyniać się do poprawy stanu naszego zdrowia!
Likopen wykazuje w naszym organizmie silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. W kwestii nowotworów, likopen, zawarty w arbuzie jest niezwykle cenny, ponieważ umożliwia zmniejszenie ilości wolnych rodników, czyli substancji, przyczyniających się do rozwoju nowotworu.

Pomarańcze – bogate źródło antyoksydantów
W pomarańczach znajduje się duża ilość antyoksydantów, czyli grupy związków chemicznych, odpowiedzialnych za ochronę naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Owoce antyrakowe, takie, jak pomarańcze, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi bądź żołądka. Wszystko dzięki zawartości dużej ilości witaminy C oraz beta-karotenu.
Pomarańcze przyczyniają się do wolniejszego starzenia komórek nowotworowych, zwłaszcza, kiedy mowa o początkowych fazach choroby, gdzie komórki rakowe nie są jeszcze tak liczne.

Owoce granatu
Granat, to kolejny owoc, należący do tych, które hamują rozwój nowotworów w naszym organizmie. Przede wszystkim zawdzięcza to obecności antyoksydantów, które nie dopuszczają do rozwoju komórek rakowych.
Owoc korzystnie wpływa także na naszą urodę, więc panie chętnie powinny go stosować w swojej diecie. Pomaga bowiem nawilżyć skórę, spowalniając jednocześnie procesy starzenia.
Owoce antyrakowe mogą nie tylko leczyć, ale także doskonale smakować. Dzięki temu o wiele łatwiej włączyć je do diety. Granat możemy spożywać w czystej postaci lub dodając go do owsianek, szejków czy koktajli.

Białe grejpfruty
Grejpfruty są szczególnie cenione, jako owoce, które ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, wzmacniają odporność organizmu i zawierają niewielką ilość kalorii. Nie są to ich jedyne zalety!
Białe grejpfruty zawierają ogromną ilość składników zdrowotnych, sprawiających, że są to wyjątkowo skuteczne owoce antyrakowe! Owe grejpfruty zawierają bowiem selen, likopen, potas, miedź, witaminę C czy beta-karoten!
Jeśli przeszkadza nam dość kwaśny smak owoców, to warto spróbować wycisnąć z niego sok. Możemy połączyć go z innymi, słodkimi owocami, jak jabłko czy marchew – wówczas dodamy sobie zdrowia, ciesząc się jednocześnie niezwykłym aromatem smacznego soku!

Pomidory – owoce antyrakowe, które musisz jeść
Pomidor wydaje się być najlepszym ze wszystkich owoców, mających działanie przeciwnowotworowe. Choć wielu może zdziwić, że nazywa się go owocem, to warto pamiętać, że wszystko, co rośnie na roślinie i wspomaga jej rozmnażanie, jest owocem.
Pomidory, jako owoce antyrakowe, zawierają dużą ilość likopenu, powstrzymującego rozwój nowotworów. Co ważne, aby zwiększyć zawartość tej substancji w owocach, należy dusić pomidory pod przykryciem.
Dlatego cenne, z punktu widzenie profilaktyki nowotworowej, będą nie tylko same pomidory, ale także różnego rodzaju przeciery, passaty, które przygotowywane są w procesie obróbki termicznej pomidorów.
Regularne spożywanie tych owoców przyczyni się do spowolnienia rozwoju komórek nowotworowych, zahamuje starzenie oraz będzie zapobiegało rozwojowi chorób nowotworowych!