w ,

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Jedzenie jabłek przynosi wiele korzyści. Owoce te są często niedoceniane. Każdy z nas wie, że jabłka są bardzo zdrowe, ale czy wiemy jaki konkretnie wpływ wywierają na nasz organizm?

To źródło nie tylko wielu witamin, bowiem zawarte w nich składniki działają na dużą skalę. Jabłka między innymi chronią przed chorobami oraz wpływają na urodę. Poznaj 6 powodów, dlaczego warto je jeść.

Dlaczego warto jeść jabłka?

1. Polepszają koncentrację

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Jabłka wpływają na produkcję acetylocholiny, czyli substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Umożliwiają też lepszą pracę mózgu u osób starszych, polepszają pamięć, co wpływa również na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera.

Jabłka zawierają flawonoidy, które korzystnie działają na naszą koncentrację. Badania dowodzą, że osoby jedzące więcej flawnoidów oraz jabłek mają lepszą koncentrację.

Zobacz także:  5 produktów, które tak naprawdę nie są niezdrowe

2. Spowalniają procesy starzenia

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

W jabłku zawarta jest duża ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy, redukujących wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Wśród antyoksydantów cenne w jabłkach są witaminy A i C, polifenole oraz minerały: cynk i selen.

Bogactwo tych składników w jednym owocu ma świetny wpływ na naszą skórę. Witamina C odpowiada też za prawidłową syntezę kolagenu, a więc zapewnia skórze jędrność.

Zobacz także:  Jak zadbać o równowagę hormonalną

Czytaj także: Nakładki ortodontyczne – alternatywa dla aparatu stałego? 

3. Chronią przed nowotworami

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Wspomniane wcześniej flawonoidy zmniejszają także ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Ponadto związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Warto jednak pamiętać o jedzeniu jabłka wraz ze skórką.

Według badań ludzie jedzący więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian nowotworu m.in. jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty aż od 9 do nawet 42%.

Zobacz także:  Domowe sposoby na kaca. Wiele osób ich nie zna

4.  Obniżają cholesterol

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Jabłka obniżają też cholesterol. Badania pokazują, że wystarczy codziennie jeść przynajmniej jedno jabłko, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent oraz zmniejszyć ryzyko zawału.

Polifenole i pektyny razem z błonnikiem także wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a cenne flawonoidy zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Umożliwiają one dobry przepływ krwi, a co za tym idzie – usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu jest ułatwione.

Zobacz także:  Który kraj najczęściej upija się na świecie? Miejsce Polski zaskakuje

5. Wspomagają odchudzanie

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Jabłka są niskokaloryczne, a przy tym pyszne i słodkie. Dodatkowo wspomagają odchudzanie i pomagają walczyć z otyłością ze względu na obecność florydzyny, hamującej transport glukozy w przewodzie pokarmowym.

Jabłka to także źródło kwasu ursolowego, przyspieszającego spalanie kalorii. Jabłka są też świetnym dostawcą błonnika, który zwiększa ilość tzw. dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, co poprawia trawienie i wspomaga przemianę materii.

Zobacz także:  Co jeść na kolację? 10 prostych i zdrowych pomysłów

6. Pochodzą z polskich sadów

Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Polska to największy producent jabłek w UE. W sklepach dostępne są jednak nie tylko jabłka polskie. Warto wybierać owoce pochodzące z Polski z kilku względów: wspiera to naszą gospodarkę oraz ma znaczenie dla zdrowia z powodu skróconego transportu.

Gwarantuje to mniej sztucznych dodatków i konserwantów. Warto więc jeść polskie jabłka, dlatego, że są naturalne.

Zobacz także:  Za dużo śpisz? Skracasz sobie życie

Napisane przez Malwina Brzecka