Zdarzyło Ci się kiedyś kupić warzywa, a po kilku dniach zorientować się, że świeża sałata wcale nie jest już tak apetyczna, jak w dniu zakupu? Jeśli tak, to ten trik jest dla Ciebie!
Dzięki niemu będziesz mógł znacznie dłużej cieszyć się urokami sałaty, która doskonale smakuje zarówno na kanapce, w sałatce czy jako dodatek do obiadu. Wszystko dzięki temu, że ta na długo zachowa swój wygląd!
Jako, że większość z nas to wzrokowcy, to walory wizualne z pewnością mają dla nas duże znaczenie i sprawiają, że chętniej po coś sięgamy. Jeśli dodatkowo są to zdrowe i niskokaloryczne warzywa, to warto dbać o to, by jeść je jak najczęściej!

Świeża sałata na dłużej
Świeża sałata to idealny dodatek do wielu dań, dlatego warto dbać o to, by ją mieć. Nie chodzi jednak o to, by codziennie kupować nowe warzywo. Wystarczy znać jeden prosty trik, który w sieci pokazała vlogerka z TasteGreatFoodie.
Okazuje się, że wystarczy umieścić naszą sałatę w pojemniku – może być on szklany bądź plastikowy – i zalać ją wodą. Następnie nasz pojemnik zakręcamy, zostawiamy w lodówce i gotowe! Bardzo proste, prawda?
Dzięki temu nasza sałata będzie nie tylko wyglądała apetycznie, ale i zachowa na długo swoją chrupkość i giętkość. Musisz to wypróbować i podzielić się tym sposobem ze znajomymi. To pomaga nie marnować dużych ilości jedzenia!

Trik nie tylko na sałatę
Okazuje się, że świeża sałata, to nie jedyne, co możemy zyskać dzięki temu magicznemu trikowi. Z nim możemy zachować także świeżość wielu innych warzyw na dłużej.
Świetnie sprawdzi się on w przypadku szpinaku, jarmużu czy cytrusów, które także możemy umieścić w wodzie i wyjmować je wtedy, gdy będziemy mieli ochotę użyć ich do ulubionej potrawy czy napoju.
Warto jednak pamiętać o tym, by nie łączyć kilku rodzajów warzyw w jednym naczyniu z wodą, ponieważ te mogą wzajemnie na siebie oddziaływać, co nie zawsze będzie miało pozytywny skutek.

Przechowujmy warzywa z głową
Świeża sałata, ogórek czy pomidor, to świetne dodatki do codziennej diety, o które warto dbać. Powinniśmy jednak pamiętać, żeby każde z nich przechowywać w odpowiedni sposób. Dzięki temu mniej zmarnujemy i zaoszczędzimy pieniądze.
Przede wszystkim nie każde warzywo lubi wysokie temperatury. Pomidory, ziemniaki, ogórki, cebula oraz czosnek lubią dostęp powietrza, więc warto przechowywać je w miseczkach czy specjalnych naczyniach.
Ziemniaki i cebula dodatkowo lubią cień, więc warto im go zapewnić. Jeśli chodzi o przechowywanie warzyw czy owoców w lodówce, to pamiętaj o tym, by nigdy nie zostawiać ich tam w foliowej torebce – niech będzie to papierowa torba czy pojemnik. W przeciwnym razie produkty szybko stracą świeżość.