w , ,

Trik na zachowanie świeżości sałaty

Sałata w pojemniku.

Zdarzyło Ci się kiedyś kupić warzywa, a po kilku dniach zorientować się, że świeża sałata wcale nie jest już tak apetyczna, jak w dniu zakupu? Jeśli tak, to ten trik jest dla Ciebie!

Dzięki niemu będziesz mógł znacznie dłużej cieszyć się urokami sałaty, która doskonale smakuje zarówno na kanapce, w sałatce czy jako dodatek do obiadu. Wszystko dzięki temu, że ta na długo zachowa swój wygląd!

Jako, że większość z nas to wzrokowcy, to walory wizualne z pewnością mają dla nas duże znaczenie i sprawiają, że chętniej po coś sięgamy. Jeśli dodatkowo są to zdrowe i niskokaloryczne warzywa, to warto dbać o to, by jeść je jak najczęściej!

Sałata.
unsplash.com

Świeża sałata na dłużej

Świeża sałata to idealny dodatek do wielu dań, dlatego warto dbać o to, by ją mieć. Nie chodzi jednak o to, by codziennie kupować nowe warzywo. Wystarczy znać jeden prosty trik, który w sieci pokazała vlogerka z TasteGreatFoodie.

Okazuje się, że wystarczy umieścić naszą sałatę w pojemniku – może być on szklany bądź plastikowy – i zalać ją wodą. Następnie nasz pojemnik zakręcamy, zostawiamy w lodówce i gotowe! Bardzo proste, prawda?

Zobacz także:  Zdrowa patelnia – jaka patelnia jest najzdrowsza? Kompleksowy poradnik

Dzięki temu nasza sałata będzie nie tylko wyglądała apetycznie, ale i zachowa na długo swoją chrupkość i giętkość. Musisz to wypróbować i podzielić się tym sposobem ze znajomymi. To pomaga nie marnować dużych ilości jedzenia!

Świeża sałata w pojemniku.
unsplash.com

Trik nie tylko na sałatę

Okazuje się, że świeża sałata, to nie jedyne, co możemy zyskać dzięki temu magicznemu trikowi. Z nim możemy zachować także świeżość wielu innych warzyw na dłużej.

Świetnie sprawdzi się on w przypadku szpinaku, jarmużu czy cytrusów, które także możemy umieścić w wodzie i wyjmować je wtedy, gdy będziemy mieli ochotę użyć ich do ulubionej potrawy czy napoju.

Zobacz także:  Najniebezpieczniejsi zabójcy na świecie

Warto jednak pamiętać o tym, by nie łączyć kilku rodzajów warzyw w jednym naczyniu z wodą, ponieważ te mogą wzajemnie na siebie oddziaływać, co nie zawsze będzie miało pozytywny skutek.

Warzywa w lodówce.
unsplash.com

Przechowujmy warzywa z głową

Świeża sałata, ogórek czy pomidor, to świetne dodatki do codziennej diety, o które warto dbać. Powinniśmy jednak pamiętać, żeby każde z nich przechowywać w odpowiedni sposób. Dzięki temu mniej zmarnujemy i zaoszczędzimy pieniądze.

Przede wszystkim nie każde warzywo lubi wysokie temperatury. Pomidory, ziemniaki, ogórki, cebula oraz czosnek lubią dostęp powietrza, więc warto przechowywać je w miseczkach czy specjalnych naczyniach.

Ziemniaki i cebula dodatkowo lubią cień, więc warto im go zapewnić. Jeśli chodzi o przechowywanie warzyw czy owoców w lodówce, to pamiętaj o tym, by nigdy nie zostawiać ich tam w foliowej torebce – niech będzie to papierowa torba czy pojemnik. W przeciwnym razie produkty szybko stracą świeżość.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.