Jajka w koszulce zawinięte w folię
Gotowanie jajka w koszulce to jeden z najbardziej eleganckich sposobów na przyrządzenie go – a także jeden z najtrudniejszych. Nawet jeśli opanujesz technikę, uzyskanie odpowiedniego kształtu i upewniania się, że jajka nie nakładają się na siebie, jest niemałym wyzwaniem. Mamy na to jednak sprawdzony sposób, który ułatwi cały proces!
- Wyłóż małą foremkę plastikową folią i posmaruj ją nieprzywierającym sprayem do gotowania lub olejem.
- Delikatnie rozbij i wstaw jajko do folii, która znajduje się w foremce.
- Zawiąż plastikową folię, aby jajko było zamknięte w środku.
- Ostrożnie wrzuć folię z jajkiem do garnka z wrzącą wodą i gotuj je przez około 3 minuty.
- Delikatnie wyjmij jajko owinięte w folię z wody i odetnij opakowanie, aby odsłonić idealnie ugotowane jajko w koszulce.