Witamina PP – znana również jako niacyna lub kwas nikotynowy – to prawdziwa gwiazda wśród witamin, choć wciąż zbyt często niedoceniana. Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także na… naszą pewność siebie. Brzmi zaskakująco? A jednak to fakt!
Dostarczana w odpowiednich ilościach potrafi zdziałać cuda: poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera metabolizm i pomaga utrzymać dobre samopoczucie. Co więcej, jej niedobory mogą wpływać na nasz nastrój, poziom stresu i sposób, w jaki postrzegamy siebie.
Jeśli chcesz czuć się zdrowiej, spokojniej i pewniej – nie ignoruj tej witaminy. Sprawdź, jak działa niacyna, w jakich produktach ją znaleźć i dlaczego warto włączyć ją na stałe do swojego codziennego menu.
Witamina PP – jaka jest jej rola

Witamina PP należy do witamin z grupy B. To oznacza, że ma wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu – jednego z najważniejszych organów, znajdujących się w naszym ciele!
Ta witamina jest ważna także ze względu na rolę, jaką pełni w syntezie z hormonami płciowymi, kortyzolem ( tzw. hormonem stresu) czy insuliną. Jeśli mamy jej niedobór, to nasza gospodarka hormonalna może na tym poważnie ucierpieć.
Niacyna wspomaga także zdolności obronne naszego organizmu. Wpływa na zwiększenie produkcji białych krwinek, które mają kluczowe znaczenie w niszczeniu szkodliwych dla nas bakterii, mogących zagrażać naszemu zdrowiu. W tym także bakterii gronkowca złocistego.
Witamina B3, czyli PP, wspomaga nasz organizm również w zmniejszaniu poziomu lęku. Jak wykazali naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie, dzięki temu możliwy jest wzrost pewności siebie, samozadowolenia i komfortu psychicznego.
Niedobór witaminy B3

Ważne jest to, że niedobór tej witaminy występuje stosunkowo rzadko. W przeciwieństwie do witaminy D, większość z nas nie ma problemu z tym, by w naturalny sposób ją pozyskać.
Wynika to ze sposobu, w jaki dochodzi do jej wytworzenia w organizmie. Powstaje ona z flory bakteryjnej naszych jelit lub w wyniku syntezy tryptofanu. Witamina PP jest tak ważna dla naszego organizmu, że potrafi on sam zadbać o to, by mieć jej odpowiednią ilość.
Nie oznacza to jednak, że niedobory nie mogą występować! Najczęściej diagnozuje się je u osób chorych na nowotwory, cukrzyków, alkoholików bądź osób, które przez długi okres czasu leczą się na gruźlicę. Owe niedobory są wówczas spowodowane złym wchłanianiem składników odżywczych, zaburzeniami pracy wątroby.
Co ważne, niedobór witaminy B3, który będzie długotrwały i postępujący, może wyrządzić ogromne szkody w naszym organizmie. W konsekwencji doprowadza bowiem nawet do śmierci.
W jaki sposób objawia się niedobór witaminy PP

Niedobór niacyny w naszym organizmie nie objawia się w zbyt charakterystyczny sposób. Jest to zespół objawów psychosomatycznych, dlatego nierzadko trudno od razu go zdiagnozować – potrzebne są szczegółowe badania.
Witamina PP reguluje pracę układu nerwowego, więc pierwszym z objawów jej niedoboru jest zły stan psychiczny u chorego. Objawia się on depresją, pogorszeniem nastroju, które nie jest spowodowane żadnym czynnikiem zewnętrznym czy nagłą zmianą nastrojów z radosnych na smutne i odwrotnie.
Dość charakterystycznymi objawami są także problemy z pamięcią oraz zaburzenia orientacji, które mają nagły, epizodyczny charakter, któremu trudno przypisać inną przyczynę.

Jeśli zaś chodzi o fizyczne objawy, to możemy do nich zaliczyć zmianę regularności wypróżnień – zwłaszcza biegunki, ale zdarzają się także zaparcia. Chorzy często skarżą się także na wymioty. Pojawiają się także pleśniawki w jamie ustnej.
Gdzie występuje witamina PP
Witamina PP, tak jak wiele witamin z grupy B, występuje przede wszystkim w produktach mięsnych. Jej odpowiednie ilości znajdziemy w mięsie wieprzowym, ale także w drobiowym. Wspomożemy również jej produkcję w naszym organizmie, spożywając wątróbkę.
Jeśli zaś chodzi o witaminę B3 pochodzenia niezwierzęcego, to warto w tym kontekście spożywać ziemniaki oraz produkty zbożowe, czyli pieczywo, makarony. Warto sięgać po te pełnoziarniste, ponieważ nasycą nas na wiele godzin.
Niacyna jest w naszym organizmie pozyskiwana z flory bakteryjnej jelit oraz z tryptofanu. Szacuje się, że spożycie około 60 miligramów tryptofanu dostarcza nam około 1 miligrama niacyny.
To tyle samo, co zjedzenie pieczywa na śniadanie czy na kolację! Szacuje się, że zapotrzebowanie dorosłej osoby na niacynę, to około 16 mg. Większość z tego nasz organizm produkuje samodzielnie.