8. Zapobieganie chorobie Parkinsona i wsparcie organizmu

Choroba Parkinsona, to choroba, spowodowana degradacją komórek neurologicznych w naszym organizmie. Charakteryzuje się selektywną śmiercią komórek, odpowiadających za wytwarzanie dopaminy w postaci czarnych komórek. Zdrowotne właściwości winogron mogą sprawić, że znacznie zminimalizujemy ryzyko zapadnięcia na chorobę oraz jej skutki. Co ważne, w ten sposób uda nam się uniknąć postępującej niepełnosprawności zarówno intelektualnej, jak i fizycznej, która jest skutkiem niszczycielskiej siły choroby.
Choroba Parkinsona może doprowadzić do poważnych problemów w codziennych funkcjonowaniu – utrudnia mówienie, sprawia, że każdy ruch wymaga więcej energii i powoduje nieustanne drżenie poszczególnych części ciała. Resweratrol, zawarty w winogronach, pomoże nam zmniejszyć ryzyko choroby i zminimalizować jej negatywne skutki.