Starzenie się jest naturalnym procesem życia, jednak stosując odpowiednią dietę, można odsunąć ten proces w czasie. Po 40 roku życia organizm potrzebuje dużej ilości witamin i minerałów, a także antyoksydantów, które opóźnią oznaki starzenia się, ale również zregenerują komórki, aby odmłodzić skórę.
Jak opóźnić starzenie? Dzięki regularnemu spożywaniu pełnowartościowych produktów można sprawić, że zegar biologiczny będzie bił wolniej.
Jednak aby tego dokonać, należy odbudować wewnętrzną strukturę organizmu. Pozwoli na to odpowiednia dieta, bogata w odpowiednie składniki odżywcze.
Awocado

To warzywo o lekko mdłym smaku jest skarbnicą wielu cennych składników działających przeciwstarzeniowo. Avocado zawiera:
- witaminę E, znaną jako silny wymiatacz wolnych rodników przyspieszających proces starzenia się,
- witaminę C – chroni przed działaniem szkodliwego promieniowania UV,
- witaminę A – wygładza skórę,
- witaminy z grupy B – doskonale wpływają na włosy i paznokcie,
- kwasy omega-3-6-9 – odżywiają i nawilżają skórę.
Avocado bogate jest w składniki alkaizujące, które przywracają wewnętrzną równowagę organizmu. Dzięki obecności tłuszczów wszystkie składniki zawarte w avocado są o wiele lepiej przyswajalne. Ze względu na to i na konsystencję warzywa, nazywane jest masłem bogów.
Kliknij „NASTĘPNY”, aby przejść dalej!

Olej lniany
Olej lniany jest prawdziwą bombą witaminową. Spożywając go regularnie, skóra nabiera blasku, a odmłodzeniu ulega cały organizm. Olej lniany zawiera:fitosterole – są to roślinne substancje, które hamują nadmiar wolnych rodników, ale także zapobiegają utracie wody z naskórka oraz głębszych warstw skóry, wzmacniają barierę ochronną skóry i nawilżają ją od wewnątrz. Wykazują zdolność syntezy kolagenu, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zmarszczek.
Kwas linolowy – działa zbawiennie na popękaną i szorstką skórę. Jest także silnym przeciwutleniaczem. Co ważne, wspomaga proces odchudzania i budowę tkanki mięśniowej,
- Witamina D – przyspiesza regenerację skóry, poprawia jej napięcie i elastyczność,
- Witamina E – silny przeciwutleniacz i substancja nawilżająca.
Jak opóźnić starzenie? Należy pić olej lniany! Zaleca się spożywanie 2 – 3 łyżek w ciągu dnia. Można spożywać go jako dodatek do różnego rodzaju sałatek czy twarożku.

Zielona herbata
Napar z zielonej herbaty zawiera ogromną dawkę antyoksydantów, które w diecie osoby po 40 roku życia powinny odgrywać kluczową rolę. Polifenole zawarte w zielonej herbacie wpływają na produkcję białek odpowiedzialnych za ochronę przed niszczeniem skóry, czyli kolagenu oraz elastyny. Związki te redukują także przebarwienia.
Zielona herbata zawiera również witaminę K, która wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega tworzeniu się krwiaków oraz siniaków. Łagodzi podrażnienia skóry i rozjaśnia poszarzałą oraz zmęczoną cerę. Spożywanie jej w większych ilościach zalecane jest w przypadku cery naczynkowej. Napar z zielonej herbaty dostarcza także spore dawki witaminy C, aminokwasy, garbniki i mikroelementy w tym cynk, który przeciwdziała tworzeniu się wyprysków i korzystnie wpływa na kondycję skóry.

Sałata
Aby zachować młody wygląd na dłużej, ale także odmłodzić cały organizm, warto włączyć do swojej diety liście sałaty. Jest ona bogactwem wielu cennych, przeciwstarzeniowych składników, m. in.:
witaminy B1 – regeneruje komórki organizmu, w tym skóry. Wpływa korzystnie także na włosy i paznokcie,
witaminy B2 – kontroluje procesy regeneracji i rogowacenia naskórka,
witaminy PP – wykazuje działanie nawilżające oraz przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych,
witaminy B6 – łagodzi podrażnienia, działa pozytywnie na włosy zapobiegając wypadaniu ich i wzmacnia paznokcie,
siarki – regeneruje naskórek,
krzemu – uszczelnia naczynia krwionośne.
Ponadto w sałacie znajduje się witamina C, E, fosfor, sód, mangan i żelażo. Dzięki takiemu zestawowi witamin i minerałów sałata doskonale oczyszcza organizm, usuwając toksyny i zbędne produkty przemiany materii. To z kolei poprawia kondycję skóry, ale także całego organizmu.

Brokuły
Jak opóźnić starzenie? Warto włączyć do diety zielone warzywa. Brokuły działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, a jak wiadomo słońce jest główną przyczyną starzenia się skóry. Ogromna ilość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki i odmładza organizm.
Brokuły zawierają komplet witamin w tym A, C i K, a także ważne dla zdrowia i urody pierwiastki, takie jak żelazo, potas oraz wapń. Olej z nasion brokułu, tłoczony na zimno zawiera niezwykle ważny składnik dla skóry NNKT. Taki zestaw składników odżywczych ujędrnia, odświeża i rozświetla skórę, a także odmładza cały organizm.

Szpinak
Szpinak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Te niepozorne liście skrywają w sobie całą skarbnicę witamin i minerałów, które skutecznie odsuwają proces starzenia się organizmu.
Szpinak zawiera m. in.:
- beta-karoten – silny antyutleniacz, który wygładza skórę i nadaje jej piękny koloryt,
- luteinę, która odmładza nie tylko wzrok, ale poprawia kondycję całego organizmu,
- kwas foliowy – chroni przed chorobami nowotworowymi,
- magnez – jego optymalna ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i przemian metabolicznych.

Czosnek
Pochodne siarki oraz substancje lotne obecne w czosnku są dużym sprzymierzeńcem w kwestii piękna i zdrowia. Zawarte w czosnku flawonoidy, takie jak kwercetyna, bardzo szybko przedostają się do ludzkiego krwioobiegu i działają kompleksowo zarówno na skórę, jak i cały organizm. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk i chroni organizm przed szkodliwymi patogenami, które powodują stany zapalne i infekcje.
Czosnek wykazuje właściwości oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu kondycja skóry ulega poprawie, nie pojawiają się wykwity i zmiany trądzikowe. Można powiedzieć, że czosnek oczyszcza skórę od wewnątrz.

Kurkuma
To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje nawet właściwości antyrakowe. Zawiera ona związki fitochemiczne, które działają jak silne środki przeciwzapalne, ale również powstrzymują procesy starzenia się organizmu.
Oprócz tego kurkuma zawiera kurkuminę, która posiada silne właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu skutecznie odsuwa w czasie oznaki starzenia się skóry, ale również skutki starzenia się całego organizmu. Ponadto składnik ten pomaga w chwilach stresu, gdyż wykazuje działanie uspokajające. Jak opóźnić starzenie? Zdecydowanie dodając kurkumę do wielu spożywanych potraw.

Łosoś
Ryba ta jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, bardzo cennych dla utrzymania skóry w dobrej kondycji. Wspierają one jędrność i elastyczność skóry, zapobiegając rozpadowi włókien kolagenu. Oprócz tego redukują stany zapalne, dzięki czemu działają profilaktycznie przeciwko nowotworom skóry.
Ponadto łosoś zawiera pełnowartościowe białko i z powodzeniem może on zastąpić mięso w diecie. Jest także dobrym źródłem witamy D, jodu, selenu oraz potasu i żelaza. Tłuste ryby w diecie, to odpowiedź na pytanie – jak opóźnić starzenie?

Jaja
Jajka zawierają cały szereg witamin oraz mikro i makro-elementów, które są niezwykle cenne dla skóry, włosów i paznokci. Komplet witamin z grupy B świetnie odżywia włosy, hamuje ich nadmierne wypadanie, a nawet zapobiega siwieniu. Oprócz wzmacniają i utwardzają płytkę paznokcia.
Jaja są doskonałym źródłem protein, aminokwasów, a także karotenoidów. Są bogate w lecytynę, składnik niezbędny do prawidłowej pracy serca i mózgu. Zawierają idealny skład aminokwasów dla ludzkiego organizmu i są jego budulcem, w tym skóry, włosów i paznokci. Nic dziwnego, że są produktem przeciwstarzeniowym. W końcu z jaja rodzi sie nowe życie, więc zawierają one wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Orzechy
Orzechy są nieocenionym źródłem wielu witamin, takich jak C, E, K, a także wielu pierwiastków, w tym cynku, manganu, fosforu i żelaza. Cenione są jednak ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych. Największą zawartość kwasów omega-3 zawierają orzechy włoskie. Ze względu na działanie przeciwzapalne, poleca się je w przypadku cer trądzikowych, z łojotkowym zapaleniem skóry, czy wypryskami.
Orzechy oddziałują także na włosy, zwiększając ich objętość i dodając blasku.
Warto wiedzieć, że wyciąg z orzecha włoskiego wykorzystywany jest w kosmetyce. Doskonale nawilża skórę, wygładza ją i rozświetla. Garść orzechów dziennie, oto sposób na to jak opóźnić starzenie.

Woda
Woda to najtańszy kosmetyk i produkt przeciwstarzeniowy. Optymalnie nawilżony organizm funkcjonuje w prawidłowy sposób. Woda usprawnia pracę narządów wewnętrznych i oczyszcza organizm, wpływając na kondycję skóry. A starzenie się skóry zaczyna się od stopniowego jej odwodnienia.
Dbając o płaszcz wodno-lipidowy od wewnątrz, zatrzymuje się wodę w warstwie rogowej i nie dopuszcza do jej utraty.
Dla osób dorosłych, którzy nie cierpią na żadne schorzenia poleca się spożywanie wody średniozmineralizowanej, najlepiej niegazowanej. Optymalna ilość wypijana w ciągu dnia, powinna oscylować między 2 a 3 litrami.

Przyprawy
Warto włączyć do swojej diety przyprawy pod różnymi postaci, np. sproszkowane i świeże. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:
- cynamon – zmniejsza uszkodzenia skóry spowodowane zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi oraz stymuluje syntezę włokien kolagenowych,
- papryczka chilli – w jej składzie znajduje się m. in. kapsaicyna, która może hamować starzenie się komórek organizmu, a nawet wykazywać działanie antynowotworowe,
- imbir – zawiera związek zwany gingerolem, który wykazuje działanie przeciwzapalne, ale także przeciwdziała pojawianiu się przebarwień na skórze na skutek działania promieni słonecznych.

Pietruszka
Cenny jest zarówno korzeń, jak i natka pietruszki. Korzeń zawiera komplet witamin i minerałów, które skutecznie odsuwają w czasie procesy starzenia się, ale także posiadają zdolność regeneracji komórek, m. in. beta-karoten, witamina C, E, K, a także żelazo, magnez, wapń, fosfor, olejki eteryczne, flawonoidy i błonnik.
Z kolei natka pietruszki obfituje w fosfor, kwas foliowy, chlorofil oraz ogromne ilości witaminy C. Zawiera jej więcej, niż owoce cytrusowe. Pietruszka rozjaśnia cerę, zwalcza stany zapalne, wyrównuje koloryt i odżywia organizm od wewnątrz. Oprócz tego wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu.

Skrzyp polny
Uważa się go za najstarszą roślinę na świecie. Obecność flawonoidów, a także dużej ilości krzemu z powodzeniem można go stosować w przypadku problemów skórnych, np. łuszczycy. Bardzo korzystnie oddziałuje także na cerę naczynkową, zapobiegając pękaniu naczyń krwionośnych.
Krzem to pierwiastek cenny także dla włosów i paznokci. Hamuje wypadanie i łamanie się włosów, wzmacniając je i odżywiając od środka. Napar ze skrzypu polnego utwardza również paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu się. Skrzyp często występuję w połączeniu z pokrzywą, która wzmacnia jego działanie. Jak opóźnić starzenie? Warto regularnie pić zioła.

Buraki
Buraki to doskonałe źródło żelaza, które jest krwiotwórcze i nadaje skórze piękny, rumiany kolor. Oprócz tego obfituje w witaminę C, beta-karoten i antyoksydanty. Takie połączenie doskonale odżywia skórę od wewnątrz, dostarczając wszystkie niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze.
Burak jest niedocenionym warzywem, który okazuje się tanim nutrikosmetykiem, który jest w stanie skutecznie odsunąć w czasie oznaki starzenia się. Sok z buraka to odpowiedź na to, jak opóźnić starzenie.

Oliwa z oliwek
To bogactwo dobroczynnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, jednak pod warunkiem, że jest ona nierafinowana i tłoczona na zimno. To doskonałe źródło tzw. witaminy młodości, czyli witaminy E, będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Oliwa z oliwek spożywana regularnie chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Aby w jak największym stopniu wykorzystać jej dobroczynne właściwości, należy spożywać ją na surowo, najlepiej jako dodatek do zdrowych sałatek. To idealna odpowiedź na pytanie – jak opóźnić starzenie?

Ogórki kiszone
Ogórki gruntowe poddane procesowi kiszenia nabierają nowych właściwości. Zawierają spore ilości błonnika, który powoduje uczucie sytości, dzięki czemu wspomagają odchudzanie. Są bogate w dobroczynne dla organizmu probiotyki, które korzystnie wpływają na układ trawienny. Zdrowa, prawidłowa mikroflora bakteryjna wspomaga procesy trawienne, metaboliczne, a także hamuje rozwój niekorzystnych bakterii.
Ogórki kiszone oczyszczają organizm, usuwają nadmiar wody z organizmu, hamują procesy starzenia się skóry i wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto wpływają na lepsze samopoczucie.

Czekolada
Należy jednak zwrócić uwagę na jakość produktu i oczywiście nie przesadzać z jej ilością. Właściwości odmładzające posiada zawarte w niej kakao, dlatego jego ilość w produkcie powinna być jak najwyższa. Najlepszą opcją jest gorzka czekolada. Właściwości przeciwstarzeniowe zawdzięcza dużej ilości przeciwutleniaczy, które stanowią wspaniałą kurację antystarzeniową.
Nie należy w żadnym wypadku sięgać po wyroby czekoladopodobne, gdyż nie mają one żadnych wartości odżywczych, a dostarczają jedynie pustych kalorii. Najlepiej, jeśli czekolada ma minimum 85% zawartości kakao.
Rosół

Ale nie ten z kostki rosołowej, a z porcji dobrego mięsa i warzyw, najlepiej ekologicznych. Długo gotowany wywar zawiera w sobie łatwo przyswajalne składniki odżywcze, takie jak kwas hialuronowy, kolagen czy aminokwasy – prolina, glicyna. Ponadto jest bogaty w wiele witamin i pierwiastków, takich jak miedź, selen, cynk, potas, wapń, fosfor i witaminę B12.
To doskonały sposób na piękną cerę, włosy i paznokcie, ale również zdrowe stawy i jelita. Dobrej jakości rosół chroni organizm przed stanami zapalnymi i infekcjami, ale także doskonale odmładza cały organizm.
Po 40 roku życia
Po 40 roku życia dieta powinna obfitować w zdrowe produkty, które dostarczą wszystkich witamin i składników mineralnych. Najlepiej jednak wybierać te ekologiczne, lub pochodzące ze sprawdzonych źródeł, np. od zaprzyjaźnionego rolnika.
Wiedząc już jak opóźnić starzenie, nie pozostaje nic innego, jak uzupełnić zapasy w zdrowe produkty!